Nyheter.

2018-10-03 10:02
Riksdagen samlas i plenisalen under riksdagens formella öppnande. Bild: Henrik Montgomery/TT
Riksdagen samlas i plenisalen under riksdagens formella öppnande.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgs nykomlingar rivstartar med dramatiska veckor

Ledamöterna från Göteborg är inne på sin andra vecka i riksdagen. ETC Göteborg ringde upp några av nykomlingarna för att höra hur de första dagarna varit.

19 av riksdagens ledamöter kommer från Göteborgs valkrets. De företräder inte bara sina egna partier utan ska också representera göteborgarnas intresse på riksnivå. Några av dem har suttit många mandatperioder, men efter det här valet skickar Göteborg åtta stycken nya representanter. En av dem är den 29-åriga vänsterpartisten Tony Haddou som de senaste åren jobbat som biträdande regionchef och regional samordnare på Rädda Barnen.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Den första veckan har varit intensiv men väldig rolig och spännande. För min del var det kul att komma in i en mycket större riksdagsgrupp, Vänsterpartiet har fått fler mandat och syns mycket mer i riksdagen nu, säger han.

Under mandatperioden kommer han att vara ordinarie ledamot i skatteutskottet och där ser han fram emot att jobba för en mer jämlik skattepolitik.

– Jag hoppas kunna jobba mycket med omfördelning mellan hög- och låginkomsttagare, och generellt med att öka den ekonomiska jämlikheten. Välfärdsfrågorna är väldigt viktiga och skatteutskottet spelar en central roll för att vi ska kunna säkra välfärdens finansiering, säger han.

I Göteborg har Vänsterpartiet länge drivit frågor om en ekonomisk fördelning för att skapa en jämlik stad, och erfarenheterna därifrån tar Tony Haddou med sig till riksdagen.

– I Göteborg vill vi minska skillnaderna i staden, men nationellt sett kan jag ju arbeta i skatteutskottet och driva igenom en mer progressiv och jämlik skattepolitik, säger han.

Var inte beredd

En annan nykomling är 39-åriga liberalen Maria Nilsson. Hon är statsvetare och innan hon blev invald i riksdagen jobbade hon som undervisningsråd på Skolverket.

– Jag stod som nummer två på riksdagslistan och vi har inte haft två riksdagsplatser på länge, så jag tänkte att jag skulle fortsätta jobba på skolverket på måndagen.

Hon beskriver sina första dagar i riksdagen som omtumlande och högtidliga.

– Men det fanns ett allvarligt stråk i det också, att vara med och rösta bort en statsminister som själv inte vill avgå. Det är både knepigt och ett stort ansvar, säger Maria Nilsson.

”Man är under lupp”

Den första veckan har mycket uppmärksamhet riktats mot riksdagen. Det började med det dramatiska valet av andra vice talman där vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve valdes framför sverigedemokraten Björn Söder. Sedan röstade en riksdagsmajoritet ner Stefan Löfven som statsminister och i ett brev oroade sig hundratals opolitiska tjänstemän för om några av regeringsalternativen skulle vilja påverka myndighetens värdegrund om mångfald och alla människors lika värde. Maria Nilsson (L) är ovan vid den intensiva bevakningen.

– Man är verkligen under lupp. Inte jag personligen men det kommer nog vara mycket uppmärksamhet tills vi har en regering. Det går rykten och många vill övertolka saker och ting, och då gäller det att vara lugn och saklig, säger hon.

Den här veckan blir troligen mindre dramatisk än den första. Flera av utskotten har sina första sammanträden och samtidigt fortsätter talmannen arbetet med att hitta en ny statsminister.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Riksdagsledamöter från Göteborg

Alla 349 ledamöter representerar en valkrets. 19 av dem kommer från Göteborgs kommun.

Ledamöterna är inte anställda av staten, utan har ett förtroendeuppdrag som de får ett arvode på 65 400 kronor i månaden för.