Nyheter.

2019-03-12 09:51
Naturreservatet ­Änggårdsbergen är nästan helt omgivet  av bostadsområden. Bild: Bolstermage/CC BY-SA 3.0
Naturreservatet ­Änggårdsbergen är nästan helt omgivet av bostadsområden.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Göteborgs gröna lunga” ska växa sig större

Länsstyrelsen vill göra naturreservatet Änggårdsbergen större. Syftet är att skydda området mot exploatering.

Länsstyrelsen föreslår att naturreservatet Änggårdsbergen ska utökas med 60 hektar åt Mölndalshållet. Ytan motsvarar ungefär 80 fotbollsplaner. Den föreslagna utvidgningen skulle innebära att nästan allt skogsområde mellan bostadsområdena skulle bli skyddat.

– Änggårdsbergen är nästan helt och hållet omgivet av bostadsområden. Söder om reservatet finns många stigar som används i friluftslivet, så vi tycker att det är värdefullt att skydda det mot exploatering, säger Jennifer Hood på Länsstyrelsen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Göteborg ska ta över

I samband med utökningen har länsstyrelsen gjort en total översyn av naturreservatet. De har kommit fram till att Göteborgs stad borde ta över driften över de områden som ligger innanför kommungränsen. I dag är det Botaniska trädgården som förvaltar naturreservatet, som innefattar välbesökta områden som vitsippsdalen och ljungheden. Om kommunen tar över ansvaret hamnar det på park- och naturnämnden. De bedömer att driftkostnaderna skulle bli 1,2 miljoner om året.

– Mölndals kommun förvaltar redan sin del, så vi tycker att det är naturligt att även Göteborg tar över förvaltningen över sin del. Det är ett kommunalt intresse eftersom kommunen äger marken och det främst är kommuninvånarna som använder området, säger Jennifer Hood.

Länsstyrelsen samlar just nu in åsikter om utvidgningen och ansvarsfördelningen från kommuner, föreningar och andra intressenter. Göteborgs stad ska diskutera sitt remissvar på kommunstyrelsens möte i morgon. När länsstyrelsen fått alla svar ska de sammanställa dem. Jennifer Hood tror att en utvidgning kan vara på plats först framåt årsskiftet eller nästa år, beroende på vilka åsikter som kommer in. Hon tycker att det är viktigt att området bevaras och förvaltas på ett bra sätt.

”En grön lunga”

– Änggårdsbergen ligger som en grön lunga i centrala Göteborg. Det är många som använder det dagligen till att gå ut med hunden eller bara återhämta sig i naturen. Många skolor, förskolor och föreningar använder det också, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Änggårdsbergen

Ett naturreservat som bildades 1975 och som idag förvaltas av Göteborgs botaniska trädgård och Mölndals kommun.

Här finns flera typiska västsvenska naturtyper som ljunghed och myrmarker. Om våren är vitsippsdalen ett omtyckt utflyktsmål.

Länsstyrelsen arbetar just nu med en översyn av området. Där ingår förslag om att utvidga området mot Mölndal och att låta Göteborgs stad ta över driften över delarna innanför kommungränsen. I morgon ska kommunstyrelsen ta beslut om hur remissen till Länsstyrelsen ska utformas.