Nyheter.

2018-08-09 11:30
I företagsparken Lindholmen Science Park har företag och högskolan Chalmers i snart 20 år utvecklat uppfinningar inom it och transport. Nu ska en ny liknande forskningspark dra igång, men med fokus på innovationer inom välfärd.  Bild: Annelie Moran
I företagsparken Lindholmen Science Park har företag och högskolan Chalmers i snart 20 år utvecklat uppfinningar inom it och transport. Nu ska en ny liknande forskningspark dra igång, men med fokus på innovationer inom välfärd. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborg satsar på ny forskningspark

Göteborg ska få ytterligare en forskningspark. Men istället för inriktning på teknisk eller medicinsk utveckling ska den nya ”social science park” fokusera på utvecklingen av välfärd.

Tre forskningsparker med fokus på tekniska innovationer finns redan i Göteborg. Men nu ska staden få en fjärde park, ”social science park”, med välfärd som forskningsområde och med koppling till satsningen Jämlikt Göteborg.

– Det kan handla om att utveckla allt ifrån effektivare handläggningssystem för socialsekreterare till bättre metoder för att servera mat inom hemtjänsten eller nya it-verktyg, säger kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) och tillägger:

– Vi har varit framgångsrika med de andra scienceparkerna, så varför inte göra det här även inom välfärdsområdet?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hjälp från näringslivet

Under 2019 ska två miljoner kronor gå till att upprätta social science-parken, enligt Socialdemokraternas budgetförslag som klubbades igenom av kommunfullmäktige i juni. Det är inte mycket, säger Ann-Sofie Hermansson, men understryker samtidigt att det handlar om ”igångsättningspengar”.

– Det är ett sätt att visa att vi tar ett nytt grepp och drar igång arbetet.
Nu ligger det hos social resursnämnd som ska skriva fram en avsiktsförklaring.

Precis som de andra forskningsparkerna är den nya social science-parken tänkt att inbegripa samarbete mellan stad, akademi och näringsliv. Enligt Ann-Sofie Hermansson finns ett stort intresse för att delta i den framtida verksamheten.

Kan det uppstå en krock när vinstmål och affärsnytta möter mål som handlar om jämlikhet och bättre välfärd?

– Jag tror inte det. Det är klart man måste vara varsam. Men om vi nu vill utveckla de fördelarna vi har kan näringslivet hjälpa oss på traven där vi inte har egna verktyg.

Idén om en social science park har dykt upp i Göteborg tidigare, bland annat i samband med Göteborgs medborgarstämma 2014. Den organiserades av nätverket Staden vi vill ha, som arbetar för ökat medborgarinflytande i lokalpolitiken. Bland ett antal förslag som stämman skickade vidare till stadens politiker var just att en social science-park skapas.

En av dem som fortfarande driver frågan är Arne Person från föreningen Holistic association social science park, HASSP. Han är positiv till att stadsledningen nu vill införa en ny forskningspark, men tycker inte att planerna är tillräckligt långtgående.

– Det vi vill se är något betydligt mer omfattande, där civilsamhället och kultursektorn är engagerade. Vi vill att medborgare ska känna delaktighet i samhällsutvecklingen.

Arbetsorganisation i fokus

Men på vilket sätt medborgare kommer kunna engagera sig i den social science-parken som ska dra igång nästa år är oklart. Ann-Sofie Hermansson säger att medborgardialog alltid är intressant men vet inte hur det konkret skulle se ut i det här fallet. Däremot anser hon att det vore bra om de som jobbar inom välfärden har möjlighet påverka arbetet i den nya forskningsparken.

– Det kommer ju inte bara handla om teknik utan även en hel del om arbetsorganisation. Personalen längst ut i linjen har ofta goda idéer om hur arbetet kan förbättras. Där tror jag man kan göra mycket. Om det är något som är viktigt, så är det att arbetslivets villkor finns med i den dialogen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Social science park

Har lyfts fram som förslag till Göteborgs politiker under en medborgarstämma 2014.

• Förra året gjorde social resurs-förvaltning en förstudie om skapandet av en social science-park.

• Man rekommenderade bland annat staden parallellt arbetar aktivt för att förändra organisationskultur, ledning och styrning, samt att det skapas en stark koppling till programmet Jämlikt Göteborg.

• Enligt den budget som kommunfullmäktige har antagit för 2019 ska två miljoner gå till att upprätta en social science-park nästa år.

• Arbetet kommer ske i samverkan mellan staden, akademi och näringsliv.