Nyheter.

2017-05-24 09:29
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne vill att fler göteborgare ska få förverkliga sina odlingsdrömmar. Bild: Sanna Arbman Hansing
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne vill att fler göteborgare ska få förverkliga sina odlingsdrömmar.

”Gör plats för mer odling i stan”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Här kan du snart odla

De befintliga odlingsområdena räcker inte till alla som är intresserade. Nu försöker kommunen möta intresset genom att skapa fler kolonilotter och odlingsområden. Här är några stadsnära områden som snart kommer att vara odlingsbara.

Gårdsten

Nedanför Kaneltorget pågår byggnationerna för ett nytt odlingsområde som kommer att vara färdigt inför nästa säsong. Det kommer att bli ungefär 35 kolonilotter och just nu pågår arbetet med att bilda en ny förening. Tanken är att man ska få bygga växthus och mindre redskapsbodar på marken men inga stugor.

 

Angereds gård

Här hyr kommunen för första gången ut outnyttjad betes- och jordbruksmark till göteborgare som vill odla kommersiellt, alltså odla för att tjäna pengar. Odlarna har ett år på sig att odla och starta företag och om -verksamheten fungerar kan kontraktet förlängas. Åkrarna är mellan 500 och 1 000 kvadratmeter stora och det är främst grönsaksodling som efterfrågas.

Skogome

Samma idé som ovan att kommunen hyr ut mark till kommersiella odlare. Det ska ske enligt ekologiska principer så odlarna får inte använda konstgödsel -eller kemiska bekämpnings-medel. Området har hittills bara plats för fyra odlare men om projektet blir lyckat ska kommunen utöka med ytterligare ett område nästa säsong.

Lilleby

Här planeras ett nytt odlingsområde med 80 stugor öster om campingplatsen. Arbetet med att upplåta området till odling har pågått i flera år och -detalj-planen har överklagats. Om allting går som det ska kommer lotterna fördelas tidigast nästa år.