Nyheter.

2017-05-24 09:29
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne vill att fler göteborgare ska få förverkliga sina odlingsdrömmar. Bild: Sanna Arbman Hansing
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne vill att fler göteborgare ska få förverkliga sina odlingsdrömmar.

”Gör plats för mer odling i stan”

Det finns över 100 stadsodlingar i Göteborg men ändå är köerna långa för att få en odlingslåda eller kolonilott. Nu vill miljökommunalrådet Ulf Kamne (MP) att fler företag ska upplåta mark för trivselodling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan några år tillbaka har det dykt upp allt fler stadsodlingar på hustak, skolgårdar och inner-gårdar runtom i staden. De senaste åren har intresset för odling växt så mycket att områdena inte räcker till alla stadsbor som vill odla sin egen sallad, potatis och rabarber. Det är långa väntetider för att få en odlingslåda och flera kolonilottsområden har fått stänga sina kölistor eftersom intresset är så stort.

För att fler göteborgare ska kunna förverkliga sina odlingsdrömmar upplåter Göteborgs stad nu mer mark att odla på. I Torslanda planeras ett nytt -odlingsområde med 80 koloni-stugor och i Angered och Skogome har kommunen precis börjat hyra ut mark till odlare. Men det räcker ändå inte för att matcha efterfrågan.

– Om vi skulle anlägga så många koloniområden att alla som var intresserade skulle få en lott eller en stuga skulle det krävas mycket jobb från vårt håll. Därför vore det fantastiskt om vi skulle kunna utnyttja fler av de outnyttjade ytorna som finns i stan i dag, säger Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne.

Hans förhoppning är att fler företag ska upplåta mark till personer som är intresserade av att börja odla. Många företag har fastigheter med tak eller stora outnyttjade gräsmattor och Ulf Kamne vill att de ska låta privatpersoner odla där mot utbyte mot några nyskördade grönsaker.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Inspirera andra

Just nu kollar exempelvis de kommunala bolagen Higab och Parkeringsbolaget om de har ytor de kan upplåta för odling. Ulf Kamne hoppas att de kommunala bolagen kan inspirera andra att göra samma sak.

– Jag försöker också att prata med de företagare jag träffar och de flesta har inte tänkt på att de har mark över. Vissa tror att de har för små ytor men så visar det sig att de har en 200 kvadrat-meter stor oanvänd gräsmatta och det räcker gott och väl att odla på, säger Ulf Kamne.

Posthotellet odlar på taket

Ett företag som satsar på stadsnära odling är Posthotellet. I våras släpade stadsbönderna William Bailey och Jonas Lindh upp 16 000 liter jord på hotellets tak och nu växer där alltifrån romansallad till wasabi. Grön-sakerna de skördar ska serveras på hotellets restauranger Vrå och Norda.

– Vi hade en oanvänd yta på taket och hade först bara tänkt ställa ut en pallkrage med örter. Sedan tänkte vi att många gäster har fönster mot takterrassen och det vore kul för dem om någonting hände där, säger Martin Wiholm som är ansvarig för mat- och dryckesverksamheten på hotellet.

Satsar på närodlat

Hotellets marknadschef Lisa Thorén säger att det är ett sätt att visa att de är ett företag som satsar på närodlade grönsaker.

– De första skördarna räcker nog mest till dekoration men så småningom hoppas vi kunna odla så mycket romansallad att det räcker till hela sommarens caesarsallader, säger hon.

Om man vill börja odla på mark som ägs av kommunen kan man söka odlingsbidrag från fastighetskontoret. På fler håll i stan har bostadsrättsföreningar fått upp till 25 000 kronor i bidrag för att köpa in odlingslådor eller anlägga små lotter på inner-gårdarna.

Målet är att skapa nya odlingsplatser på okonventionella ställen och att få människor från olika generationer och bakgrunder att samlas kring ett gemensamt projekt.

Inkomstkälla

Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne hoppas också att de som i dag odlar som fritidssyssel-sättning ska överväga att omvandla sin hobby till en inkomstkälla.

– Många tycker om att odla för rekreation men vi hoppas också att fler ska börja odla kommersiellt. Jag tror det är många som hobbyodlar i dag som är sugna på att ta nästa steg och faktiskt försörja sig på det, säger han.

Självförsörjande

Med alla nya odlingsplatser -hoppas han att göteborgarna så småningom kan bli självförsörjande på frukt och grönsaker.

– Nu är vi så beroende av det som växer på Uppsala-slätten eller kring Medelhavet. Jag önskar att en större del av det vi äter framöver ska komma från närområdet, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Här kan du snart odla