Nyheter.

2020-12-07 13:16
 • För tre år sedan var det inget bolag som uppgav att de gav ersättning för när man utsätts för våld av en medboende. Efter att Folksam ändrat sina villkor har nu tre bolag följt efter, men ännu ger en majoritet av bolagen ingen ersättning. Bild: Jessica Gow/TT
  För tre år sedan var det inget bolag som uppgav att de gav ersättning för när man utsätts för våld av en medboende. Efter att Folksam ändrat sina villkor har nu tre bolag följt efter, men ännu ger en majoritet av bolagen ingen ersättning.
 • Karolina Westin, produktutvecklare på Folksam. Bild: Privat
  Karolina Westin, produktutvecklare på Folksam. 
 • Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar. Bild: Privat
  Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Försäkringsbolag ersätter inte vid våld i hemmet

Blir du misshandlad har du rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag, förutom om du bor med förövaren. Det undantaget var Folksam först i Sverige med att ta bort, men få bolag har följt efter.

”Avseende villkoren så handlade det bara om att radera en mening för vår del”, säger Karolina Westin, på Folksam.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Män blir i högre grad utsatt för våld i offentliga miljöer, på gatan, krogen eller liknande. Men kvinnor blir oftare utsatta för våld i hemmet av någon den bor med. Hos majoriteten av försäkringsbolagen har du rätt till ersättning om du utsätts för det förstnämnda brottet, men inte för det senare. Enligt försäkringsbolagens villkor utbetalas nämligen ingen ersättning om den som skadar dig omfattas av samma hemförsäkring som dig själv. Men det finns undantag. Folksam var det första bolaget i Sverige som för två år sedan ändrade villkoren.

– Dels så är det en jämställdhetsfråga. Män utsätts generellt sett primärt för våld utanför hemmet och kvinnor och barn i hemmet. Vi såg också att vi hade ett försäkringsbehov hos vissa av våra kunder, säger Karolina Westin, produktutvecklare på Folksam.

När ETC Göteborg skrev om ämnet för tre år sedan var det inget bolag som uppgav att de gav ersättning för när man utsätts för våld av en medboende. Sedan dess har det skett framsteg. Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå finns det i dag tre försäkringsbolag som, precis som Folksam, ger ersättning för detta – Dina försäkringar, Ica Försäkring och Tre Kronor. Resterande bolag gör dock fortfarande inte det. Enligt Karolina Westin hade Folksam hoppats att fler bolag skulle gå i samma fotspår.

– Vi hade hoppats på att kunna bidra till en större förändring för alla oavsett vilket försäkringsbolag man har. Men tyvärr så har jag inte sett så många andra som har ändrat detta, säger hon.

”Gäller inte”

Bland bolagen som inte ändrat villkoren finns större bolag som If, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa.

– Hemförsäkringen gäller generellt inte om man inom hemmet skadar varandra eller skadar/stjäl varandras egendom. Det innebär att överfallsskyddet i hemförsäkringen inte gäller om den som drabbas av misshandel bor på samma adress som förövaren, säger Maria Lindholm, tillförordnad presschef på Trygg-Hansa.

Enligt henne är en annan aspekt i frågan att det i över 90 procent av deras hemförsäkringar är mannen i hushållet som står som försäkringstagare.

– Försäkringstagaren är många gånger förövaren och offret står som medförsäkrad i förövarens hemförsäkring. Vi på Trygg-Hansa tycker att det är ett dilemma som är svårt att kringgå. Vi kan inte uttala oss om hur andra försäkringsbolag hanterar den aspekten, säger hon.

Inte ändrat villkoren

Hos Länsförsäkringar har man lyft frågan internt, men inte ändrat villkoren än.   

– Frågan har varit uppe och den är inte främmande. Jag kan tycka att det är lite gammeldags konstruktion som ligger kvar. Det finns förslag och det pågår ett ständigt förbättringsarbete, men vi är en stor federation med många länsförsäkringsbolag och kan vara lite långsamma i beslutsprocesser, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Beslutet tog tid

För Dina Försäkringar, som tog bort undantaget för ett år sedan, var det beslutprocessen som tog tid. Själva villkorsändringen var enkel att utföra.

– Villkorsändringar kräver alltid en omfattande utredning och analys men när beslutet väl var fattat var genomförandet och villkorsskrivningen inte en svår process, säger Maria Winberg, produktansvarig på Dina Försäkringar.

Hos Folksam var det inte särskilt svårt att uppdatera villkoren, enligt Karolina Westin.

– Det är svårt för mig att ha en åsikt om varför andra bolag inte har drivit igenom den här förändringen. Men avseende villkoren så handlade det om att radera en mening för vår del, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: ”Jättekonstigt att de gör skillnad på olika typer av våld”

FÖRSÄKRINGSBOLAG SOM GER ERSÄTTNING OM DU UTSÄTTS FÖR VÅLD AV EN MEDBOENDE

Dina försäkringar

Tre kronor

Folksam

Ica försäkring

FÖRSÄKRINGSBOLAG SOM INTE GER ERSÄTTNING OM DU UTSÄTTS FÖR VÅLD AV EN MEDBOENDE

Trygg Hansa

Länsförsäkringar

If

Moderna försäkringar

Aktsam

Vardia

Gjensidige