Nyheter.

2014-10-10 06:00
Kreativ workshop. Bild: Hanna Strömbom
Kreativ workshop.

Föreningen RealStars: ”Vi måste lägga fokus på dem som utnyttjar”

För en långsiktig förändring måste fokus ligga på sexköparna. Det menar RealStars, en Göteborgsbaserad organisation som jobbar förebyggande med såväl skolungdomar som på EU-nivå. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Grundaren Malin Roux Johansson jobbade som utvärderare med bland andra barnrättsorganisationen Childhood då hon först kom i kontakt med traffickingfrågan. 

– Jag såg att vi måste komplettera med att lägga fokus på dem som utnyttjar. Vi måste förebygga sexköp som innebär en kränkning av våra grundläggande mänskliga rättigheter. Det är ett hinder för jämställdhet och jämlikhet och skadar många av dem som hamnar i prostitution, säger hon. 

Når ut till 3 000 elever

I dag har RealStars utöver volontärarbetare också två anställda till och mycket fokus läggs på skolprojekt. Där diskuteras inte bara trafficking och prostitution utan också normer och värderingar och sedan förra hösten har de hunnit nå ut till uppemot 3 000 elever i hela Sverige. Real Stars jobbar med budskapet ”Fair Sex” och har också Fair Sex-certifierat Hotel Flora i Göteborg. Det innebär att hotellet har en anti-traffickingpolicy och jobbar praktiskt för att avvärja brott. 

Själv jobbar Malin Roux Johansson mest med lagstiftning och lobbyism i EU.

– Sverige tog stora steg framåt genom införandet av sexköpslagen. Som svensk organisation har vi ett ansvar att ta den utgångspunkten. Våra kampanjer för att påverka EU för en sexköpslag började redan 2011, säger hon

”Vår tids slaveri”

Nästa helg är det EU:s anti-traffickingdag. En rapport från EU konstaterar att trafficking är vår tids slaveri och 2011 kom det så kallade traffickingdirektivet. Det slår fast att alla EU-länder ska arbeta mot trafficking och för att straffpåföljden för människohandel ska vara kännbar. Men RealStars tycker inte att det räcker.

– Vi såg att EU missade att få med att kriminalisera sexköp, åtminstone för traffickingoffer. Det finns ingen påföljd för att utnyttja traffickingoffer, säger hon. 

Problemet är att det blir svårt för polisen att arbeta mot trafficking så länge köp av sexuella tjänster är tillåtet. Och till ett sådant förbud är det långt i många länder.

 – Det finns en stark pro-prostitutionslobby i Europa och en del i Sverige också. Och det finns många som kritiserar den svenska sexköpslagen, på ganska svaga grunder, säger Malin Roux Johansson

I dagsläget pågår diskussioner i flera länder om att införa en sexköpslag liknande den svenska. 

Trafficking

Är en synonym till människohandel och används i Sverige främst när man talar om människohandel för sexuella ändamål. 

Enligt en rapport från EU-parlamentet sker en majoritet av människohandeln i Europa för handel för sexuella utnyttjanden. 

En stor majoritet av dem som faller offer är kvinnor och en överhängande majoritet av sexköparna är män. 

Prostitution rankas som den största organiserade brottsligheten näst droghandel i världen, och antas omsätta 186 miljarder dollar årligen.

Tips! I kväll på Kulturnatta visar Nätverket mot Trafficking kort-filmen ”Vilja/val – om prostitutionen i -Sverige” klockan 21.00 hos Individuell Människohjälp på Södra Allégatan 1B.