Nyheter.

2019-03-06 13:00
Årets hyreshöjningar för allmännyttan i Göteborg är klara och hamnar på 2,4 procent, en bit över rikssnittet det senaste decenniet. Bild: Sanna Arbman Hansing, Shutterstock
Årets hyreshöjningar för allmännyttan i Göteborg är klara och hamnar på 2,4 procent, en bit över rikssnittet det senaste decenniet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Fördubblade hyreshöjningar för Göteborgs allmännytta

I snitt 165 kronor mer i månaden för en trea i Storgöteborg. Det blev resultatet efter årets förhandlingar mellan allmännyttans bostadskoncern och Hyresgästföreningen. Höjningen är dubbelt så hög som förra året.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årets hyreshöjningar för allmännyttans cirka 72 500 lägenheter i Göteborg är klara och med att förhandlingarna mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i västra Sverige avslutats. Höjningen hamnar på 2,4 procent, en bit över rikssnittet det senaste decenniet. Förra årets höjning i Göteborg hamnade på 1,2 procent. Precis som flera tidigare år avgjordes förhandlingarna i Hyresmarknadskommittén – den nationella kommitté som prövar tvister mellan allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Yrkade på 2,7 procent

Framtidens hyresmarknadsansvarig, Eva Paulson, skulle gärna ha sett att den slutgiltiga höjningen hamnade närmare koncernens sista bud på 2,7 procent.

– Det vi yrkade initialt, det vill säga 3,4 procent, är i nivå med det som koncernen behöver för en hållbar ekonomisk utveckling, helt enkelt täcka ökade kostnader för drift och underhåll, säger hon.

Det blev en dubbel så stor höjning som förra året. Hur kommer det sig?

– De argumenten som allmännyttan har för en höjning är så pass välgrundade att det hade varit konstigt om vi inte nått en högre nivå än tidigare år. Parterna förstår att det inte är långsiktigt hållbart att ligga på en så låg nivå som vi har gjort under några år, säger Eva Paulson.

Eftersträvar rimlighet

Hyresgästföreningen i Västra Sveriges chef för förhandlingsenheten, Carl-Johan Bergström, skulle också gärna sett en annan procentsats.

– Vi hade velat se en lägre siffra och Framtiden en högre. Vi är nog lika missnöjda båda två. Men det här är ett beslut som vi accepterat och respekterar.

Han tillägger att de eftersträvar en procentsats som är rimlig både för hyresgästerna och fastighetsägaren. Något Hyresgästföreningen ser som väldigt positivt med årets förhandlingar är att Hyresmarknadskommittén valde att dela upp den i två delar, en större del som är en generell hyreshöjning och en mindre del som handlar om förvaltningskvalitet. Det tycker Carl-Johan Bergström öppnar upp för fler diskussioner.

– Det är väldigt lätt att, när man kommer till en årlig förhandling på en ort, att alla tycker att de ska ha samma procentsats. Här finns det lite mer utrymme att diskutera enskilda fastighetsägares kvaliteter och kunna göra skillnad uppåt och nedåt, säger han.

Legat lågt

Carl-Johan Bergström tillägger att regionen har legat lågt procentuellt i höjningarna de senaste åren jämfört med resten av landet. Vilket kan leda till tuffare förhandlingar, då fastighetsägaren upplever att de ligger efter. Dessutom kan den nivå allmännyttan nu slutade på också bli den nivå de privata hyresvärdarna anser sig ha rätt till, oavsett kvalitet på fastigheter och förvaltning, enligt Carl-Johan Bergström.

Vilka faktorer är viktiga för höjningen i en enskild fastighet, enligt Hyresgästföreningen?

– Det är läget, förvaltningskvalitet och den fysiska standarden som kan göra att man inte vill ha någon höjning alls på en fastighet, medan några får en ganska hög höjning, för att rätta till skillnader, säger Carl-Johan Bergström.

Hyreshöjningen i praktiken

Varje år förhandlar Framtidenkoncernen, där bostadsbolagen Familjebostäder, Bostadsbolaget, Gårdstensbostäder och Poseidon ingår, med Hyresgästföreningen om kommande hyreshöjningar. Kommer parterna inte överens kan de överlåta till Hyresmarknadskommittén att fatta beslut.

Snitthyran för en trea i Storgöteborg låg förra året på 6859 kronor enligt Statistiska centralbyrån. Om hyran för en sådan lägenhet höjdes med snittet på 2,4 procent skulle det handla om 165 kronor i månaden. Hyreshöjningen för en sådan här lägenhet skulle i och med aktuell uppgörelse kunna variera mellan 0 och 329 kr. De nya hyrorna kommer att införas från 1 april i år och vilken den exakta höjningen blir i de olika fastigheterna kommer att annonseras ut i respektive trappuppgång.