Nyheter.

2018-07-03 14:14
Skansen Lejonet är en av ett tiotal göteborgsbyggnader som ska bevaras och utvecklas i ett nytt samarbete mellan Göteborgs stad och Fastighetsverket.  Bild: Fred PetterSonic Pettersson/Wiki
Skansen Lejonet är en av ett tiotal göteborgsbyggnader som ska bevaras och utvecklas i ett nytt samarbete mellan Göteborgs stad och Fastighetsverket. 

Flertal historiska byggnader bevaras

Skansen kronan, Skansen Lejonet och Kronhuset. Det är några av Göteborgs mest välkända historiska byggnader. Nu ska de bevaras och utvecklas.

Tio av Göteborgs viktigaste historiska miljöer ska ingå i ett nytt samarbete mellan Göteborgs stad och Fastighetsverket. Samarbetet går under namnet Den befästa staden och har till syfte att bevara, underhålla och utveckla byggnadsverk och miljöer från 1600-talet. På så vis är förhoppningen att kunskapen och intresset om Göteborg och stadens historia ska öka.

Undertecknade avtal

I  tisdags undertecknade Göteborgs stad och statliga Fastighetsverket ett avtal om en femårig utvecklingsplan. I den ingår elva insatser, bland annat att de utvalda miljöerna ska bli mer tillgängliga.

– Göteborgs unika kulturmiljöer är en viktig del av stadens attraktivitet. Våra gemensamma insatser ska ge både besökare och göteborgare möjlighet att uppleva omistliga delar av Göteborgs historia och utveckla oss som kulturhistorisk destination, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg och co i ett pressmeddelande.

De berörda miljöerna förvaltas och utvecklas idag av Göteborgs Stad, genom Higab och flera förvaltningar samt av Statens fastighetsverk.

– Att alla berörda parter samlats i ett gemensamt och hållbart utvecklingsarbete kring våra besöksmål känns väldigt bra, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk, i samma pressmeddelande.

Flera av kulturmiljöerna är redan i dag välkända och populära utflyktsmål medan andra är mer okända. Förhoppningen med det nya samarbetat är att både turister och Göteborgare ska få upp ögonen även för denna outnyttjade potential.

Efter att den femåriga planen löpt ut är tanken att samarbetet ska förlängas till 2032. Projektet finansieras i samverkan med offentliga och privata verksamheter.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

De tio utvalda historiska miljöerna

Bastionen Carolus Dux

Kvarteret Kronhuset med tyghus, verkstäder, kontor

Nya Älvsborgs fästning

Bastionerna Otterhälleverken

Skansen Lejonet

Skansen Kronan

Stora Hamnkanalen

Länsresidenset

Vallgravsstråket med torg och bastionslämning

Älvsborgs slott vid Klippan (rester av slott, fästning och handelsplats)