Nyheter.

2018-11-08 12:38
  • Utgångspunkten för festivalen är Friskväderstorget i norra Biskopsgården. Därifrån utgår bland annat de guidade turerna under festivalen.
    Utgångspunkten för festivalen är Friskväderstorget i norra Biskopsgården. Därifrån utgår bland annat de guidade turerna under festivalen.
  • Området runt sjön Svarte Mosse upplevs av många som särskilt mörkt.
    Området runt sjön Svarte Mosse upplevs av många som särskilt mörkt.
  • Barn i området har fått vara med och gestalta lekplatsen vid Svarte Mosse.
    Barn i området har fått vara med och gestalta lekplatsen vid Svarte Mosse.
Puffetikett
ETC Göteborg

Festivalen som lyser upp

De boende i Biskopsgården önskade sig mer ljus – nu är det snart premiär för ljusfestivalen Lights in Biskopsgården som ska förena trygghet för de boende med konstnärliga ambitioner.

I norra Biskopsgården, där festivalen Lights in Biskopsgården äger rum, har boende genom olika medborgarförslag pekat ut mörka platser där de önskar mer ljus. En av arrangörerna, Bo Bra i Biskopsgården, har till exempel anordnat vandringar i området.

– Där har man fått in många idéer om vad man kan göra. Det har vi tagit med oss när man jobbar fram installationerna, säger Jonathan Björk, koordinator för kultur- och fritidsarrangemang Västra Hisingen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Inspirationen kommer bland annat från andra ljusfestivaler, exempelvis Lights in Alingsås.

Boende får bedöma

Genom att använda konstnärliga metoder ges friheten att testa olika lösningar för belysning i området. När festivalen är slut ska boende i området och allmänheten förhöras om vad de tycker.

– Det är väldigt svårt att skapa många fasta installationer på en gång. Vi vill testa olika installationer på olika platser och se vad som är möjligt att göra till permanenta installationer.

Målet är att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang. Efter varje genomförd festival är förhoppningen att göra minst en installation permanent.

– Vi hoppas att den efter varje år utvecklas med olika teman och koncept. Men nu börjar vi med det här årets festival och ser vilka reaktionerna blir, sedan utvärderar vi, säger Jonathan Björk.

Vill locka göteborgarna

Ett syfte med festivalen är också att få fler att upptäcka området runt Svarte Mosse.

– Vi vill göra det till en upplevelse och locka människor till området, säger Jonathan Björk.

Inför festivalen har allmänheten också uppmanats att hjälpa till med utformning av installationer och idéarbete. Exempelvis har barn i området varit med och gestaltat lekplatsen vid Svarte Mosse och Biskopsgårdens communitydansprojekt har genomfört en workshop i september.

– Jag är spänd på att se lekplatsen vid Svarte Mosse där barnen varit med och hjälpt till med designen. Jag tror att den kommer att bli väldigt häftig. Den ligger på en av de mörkaste platserna så den kommer att lysa upp, säger Jonathan Björk.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lights in Biskopsgården

Ljusfestivalen Lights in Biskopsgården samlar sex olika ljusinstallationer i norra Biskopsgården, med Friskväderstorget som startpunkt. Festivalen invigs i kväll, 18.00, och pågår sedan till och med 30 november. Festivalen har temat Go Global som också anknyter till temat för stadens 400-årsjubileum. Under fem kvällar – 13, 15, 20, 27 och 29 november – finns också möjligheten till kostnadsfria guidade turer.