Nyheter.

2015-07-03 13:49
Kajsa Sandin

”Får vi inaktiva barn att börja röra på sig har vi gjort en vinst”

Idrottsklubbar, andra föreningar och näringslivet i Frölunda har gått samman för att ge fler barn möjligheten till en aktiv fritid. Under två sommarlovsveckor har Fokus Förening bedrivit gratis simskola för barn i årskurs 4 till 9.

Fokus Förening i Frölunda drog i gång under våren. Idén grundar sig i de rapporter om ohälsan, med ökande övervikt och fetma, bland barn i landet.

– Det fanns en önskan från stadsdelsförvaltningen om att vi idrottsföreningar och kulturorganisationer i Frölunda skulle försöka få till ett program för att aktivera fler ungdomar i tidig ålder, säger Hans Lenberg, ordförande i Fokus Förening.

 

Hans Lenberg är representant från handbollsklubben BK Heid. Men i Fokus Förening är syftet i första hand inte att locka barn till den egna verksamheten.

– När vi tar på oss Fokus Förenings-kepsen bryr vi oss inte om de börjar spela handboll, fotboll eller vad de gör – bara vi får med ungdomar som inte har varit aktiva förut. Kan vi få dem att börja röra på sig, då har vi gjort en vinst. Och det behöver inte bara handla om idrott. Syftet är att våra aktiviteter ska bryta en del av segregationen och ge en lättare väg in i samhället, säger han.

 

Utbudet bland föreningarna är stort. Lagidrotter, taekwondo, parkour, scouterna och kultur. Med på tåget är också kyrkan, näringslivet och stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.

– Hos de ideella föreningarna finns inga pengar att hämta. Vi kan bidra med våra aktiviteter och att ordna projekt. Det har varit helt avgörande för projektet att få med näringslivet, och det är vi väldigt stola över att vi lyckades med i ett tidigt skede.

 

Under förra veckan och veckan som gått har Fokus Förening anordnat och bekostat gratis simskola i Frölunda Kulturhus. 30 barn tog chansen.

– De som är här vill verkligen lära sig och de är jätteentusiastiska, säger Anneli Mårtensson Olsson, simlärare för några av grupperna.

Barnen går i årskurs 4 till 8. Vissa kan simma behjälpligt medan andra aldrig varit i en bassäng förut.

– Några har bara varit i Sverige några månader och har ingen, eller väldigt lite, simkunskap med sig från hemlandet.

 

En av killarna ETC Göteborg träffar på simskolan är nyanländ flykting från Syrien som går på Frölundaskolans högstadium. Den här förmiddagen simmar han 25 meter bröstsim utan att stanna och är väldigt nöjd.

– Det är en framgångshistoria, han kommer klara simtestet på 150 meter bröstsim och 50 meter rygg, säger Anneli Mårtensson Olsson och ler.

 

Hon berättar att behovet av simundervisning i Frölunda är stort och är förvånad och besviken över att inte fler än 30 barn anmälde sig till simskolan. Det fanns kapacitet för det dubbla.

– Jag vet inte om folk inte bryr sig eller om informationen inte riktigt nått fram.

 

Hur Fokus Förening ska nå ut med sin verksamhet är något som måste ses över berättar Hans Lenberg.

– Om barn och vuxna, i de familjer vi vill komma åt, inte förstår språket i vår information spelar det ingen roll hur många broschyrer vi skickar ut.

 

De kommande två veckorna anordnar Fokus Förening streetfotboll, streetbasket och parkour i Positivparken bredvid Frölunda Kulturhus. Under hösten kommer fler initiativ att genomföras. Bland annat kommer föreningen att fixa en samarbetspartner som kan leverera frukt till den läxläsningshjälp som anordnas av Flatåskyrkan och biblioteket i Frölunda Kulturhus.

– Vi försöker se hela biten. Många av barnen som kommer på läxhjälpen har med sig en läsk och en påse chips. Det blir inte bra, säger Hans Lenberg.

 

Fokus Förening kommer också att jobba för att hjälpa barn från ekonomiskt svaga familjer att kunna stanna kvar i idrotten.

– Drömmen är att inget barn ska behöva sluta med sin idrott eller kulturaktivitet för att de inte har råd att betala en medlemsavgift, säger Hans Lenberg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fokus Förening Medlemmar:

BK Heid (handboll)
Högsbo Basket
SG 97 (fotboll)
Västra Frölunda (fotboll)
Stampede (parkour)
Tynnereds Scoutkår
Levande Betong (kulturorganisation i 1200 Kvadrat)
Föräldraföreningen på Frölundaskolan
Flatåskyrkan
Riksbyggen
White
If
Swedbank