Nyheter.

2018-11-14 22:18
  • Lastbilschaufför är ett av de farligaste yrkena i Sverige. Under 2013–2017 var transportbranschen den näringsgren där flest dog i arbetsrelaterade olyckor. Bild: Johan Nilsson/TT
    Lastbilschaufför är ett av de farligaste yrkena i Sverige. Under 2013–2017 var transportbranschen den näringsgren där flest dog i arbetsrelaterade olyckor.
  • Byggnads regionala skyddsombud Mikael Holmqvist tror att de många tillfälliga arbetsplatserna är en anledning till att det förekommer många arbetsplatsolyckor i byggbranschen. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Byggnads regionala skyddsombud Mikael Holmqvist tror att de många tillfälliga arbetsplatserna är en anledning till att det förekommer många arbetsplatsolyckor i byggbranschen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Facket kämpar mot dödsolyckor på jobbet: ”Ett stort och tungt jobb”

De senaste fem åren har 33 personer dött i arbetsplats­olyckor i Västra Götaland. Byggnads regionala skyddsombud Mikael Holmqvist kämpar för att få ner olycksstatistiken.

”Det är ett stort och tungt jobb”, säger han.

Den 21 september i år hittades en 62-årig äggplockare livlös vid en utgödslingstransportör. Två dagar senare fastnade en 76-årig lantbrukare i sin egen silo. Han klämdes fast i spannmålet och hittades död av sin kamrat. En vecka efter det ramlade en 71-årig takläggare när taket han arbetade på gav vika. De är tre av personerna i Västra Götaland som dött i arbetsplatsolyckor under året.

Totalt har 33 personer i Västra Götaland dött i arbetsplatsolyckor de senaste fem åren, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. De vanligaste dödsorsakerna för arbetsplatsolyckor i allmänhet är att man tappar kontrollen över ett fordon i vägtrafik eller att man själv faller från en höjd. I de två kategorierna hamnar nästan hälften av dödsolyckorna. Andra vanliga dödsorsaker är att man träffas av någonting som faller eller att man tappar kontrollen över en maskin eller ett verktyg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Stort och tungt jobb”

Byggbranchen är en av de sektorer där flest dödsolyckor inträffar. I genomsnitt dör tio personer om året på svenska byggarbetsplatser. Det är en alldeles för hög siffra, menar Mikael Holmqvist som är regionalt skyddsombud på Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

– Vi kämpar för att det ska bli bättre men det är ett stort och tungt jobb, säger han.

Förra året kom en studie från Luleå universitet som visade orsakerna till allvarliga arbetsplatsolyckor inom byggbranschen. Personernas egen inställning till säkerhet påverkade, men också säkerhetskulturen som fanns på arbetsplatsen. Forskarna hittade också samband mellan stress och allvarliga olycksfall. Mikael Holmqvist ser också de tillfälliga arbetsplatserna som en bidragande orsak till arbetsplatsolyckor.

– Till skillnad från industrin skapar vi hela tiden nya arbetsplatser. Därför måste vi börja om med säkerhetsarbetet hela tiden, säger han.

Jobbar mot nollvision

Inom byggbranschen finns sedan 2014 en nollvision för allvarliga arbetsplatsolyckor. Om man ska komma ner på så låga nivåer tror Mikael Holmqvist att arbetsledarna måste lära sig mer om säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. Han tycker också att man borde planera arbetet på byggarbetsplatser mer noggrant innan man kör igång, och följa upp eventuella arbetsplatsolyckor så att man inte gör om samma fel flera gånger.

– Jag tror också att kommuner och andra som beställer byggjobb behöver få mer kunskap. De kan ställa krav på de som utför jobbet, på vad som ska gälla på arbetsplatsen. Kunskapsnivån hos beställarna är inte så hög som den borde vara. Många bara beställer ett jobb och antar att det ska fungera bra, säger Mikael Holmqvist.

Just nu pågår många stora byggprojekt i Göteborg. Förarbetet kring Västlänken har börjat på flera håll och den nya Hisingsbron växer med några meter varje vecka. Kring Karlatornet pågår schaktning och spontning från tidig morgon och om allt går som planerat ska linbanan över älven börja byggas år 2020. Mikael Holmqvist hoppas att inga arbetsplatsolyckor ska inträffa på de stora byggarbetsplatserna.

– Det brukar vara relativt bra ordning på de större projekten eftersom det är stora bolag som bygger. De är ofta med på utbildningar och har mycket utbildad personal. Dessutom är det mer prestige i de stora jobbet och då blir det ofta bättre och mer kontrollerade arbetsmiljöer, säger han.

Färre dör än tidigare

De senaste fem åren har cirka 45 svenskar om året omkommit i arbetsmiljöolyckor. Men i ett längre perspektiv minskar arbetsolyckorna med dödlig utgång rejält. För 50 år sedan dog 294 personer på jobbet men för 25 år sedan var motsvarande siffra 50 personer. Under det här årets första tio månader avled totalt 35 personer i arbetsrelaterade olyckor.

Fyra av personerna som dött på jobbet hittills i år arbetade inom byggbranschen. Mikael Holmqvist hoppas ändå att de är på väg att minska olyckorna långsiktigt.

– Vi jobbar hårt med att utbilda skyddsombud och chefer för att skapa bättre arbetsmiljöer. Jag tror ändå att vi går åt rätt håll, säger han.

De senaste dödsolyckorna på arbetsplatser i Västra Götaland:

17 februari 2017

En 46-årig livsmedelsarbetare i Borås kläms fast i en maskin. Han förs till sjukhus med svåra bröstsmärtor och dör sedan där.

23 juli 2017

En 44-årig polis dör i samband med en dramatisk biljakt. Polisen följer efter fyra rånare till fots och blir ihjälkörd av en bilist på E20 i närheten av Göteborg.

30 augusti 2017

En 31-årig lastbilschaufför kläms fast mellan en lastbil och en container på Hisingen. Räddningstjänsten rycker ut för att få loss personen men han dör på platsen.

29 oktober 2017

En 64-årig skogsarbetare kläms mellan ett fallande träd och en skogsmaskin utanför Ullared.

6 november 2017

En 48-årig bonde kvävs till döds av en fallande ensilagebal.

30 januari 2018

En 32-årig takläggare ramlar ner från ett tak i Angered när ställningen ger vika. Han faller 15 meter och dör i ambulansen på väg till sjukhuset.

18 april 2018

En 39-årig brandman får ett tak över sig under en villabrand i Ljungskile. Han dog ett halvår senare av sina skador.

16 maj 2018

En 59-årig servicetekniker hittas död i vattnet nedanför ett kraftverk i Gullspång, där han arbetat med röjningsarbete.

21 september 2018

En 62-årig äggplockare hittas död vid en utgödslingstrans­portör.

23 september 2018

En 76-årig lantbrukare fastnar i sin egen silo, får spannmål över sig och kvävs till döds.

28 september 2018

En 71-årig takläggare ramlar när taket han arbetade på gav vika.

2 november 2018

En 56-årig verkstadsmontör dör i en fallolycka på sin arbetsplats.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Döda på arbetet i Västra Götaland

2014: 12

2015: 3

2016: 7

2017: 5

2018: (till och med oktober)

Totalt: 33 personer

Källa: Arbetsmiljöverket.

Notering: Detta är endast döds­olyckor med förvärvsarbetande anställda i Sverige. Man räknar alltså inte värnpliktiga, praktikanter eller personer anställda i utländska företag.