Nyheter.

2018-08-07 15:45
Under söndagskvällen arbetade helikoptrar med att släcka branden på Björkö. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Under söndagskvällen arbetade helikoptrar med att släcka branden på Björkö.
Puffetikett
ETC Göteborg

Evakuerade får återvända hem

Under söndagen bröt en stor brand ut på Björkö. Man tror att den orsakades av en nödraket som skickats från en båt och av misstag hamnat på land. Som mest brann ett område på 600 gånger 350 meter. 

Båttrafiken till ön stoppades tillfälligt och flera personer fick evakueras från sina hem, men under natten till söndagen meddelade polisen att branden var under kontroll och att evakuerade kunde återvända till sina hus.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Daniel Lyckelid på Öckerös räddningstjänst uppskattade att det brann i mellan fem och tio fastigheter, men efter nattens släckningsarbete kunde man konstatera att skadorna var begränsade – ett garage brann ner, ett hus skadades av elden och några fastigheter hade fått rökskador. Trots att det akuta släckningsarbetet är färdigt så uppmanar räddningsledningen allmänheten att undvika de områden där det fortfarande glöder och ryker.

Uddevallabrand under kontroll

Under söndagen brann det även vid Bratterödsmotet utanför Uddevalla.
En husbil hade krockat med två personbilar och branden spred sig till skogen. 26 personer fick evakueras från sina hem och minst fyra personer fick föras till sjukhus. Vägarna 668 och 678 mot Bratterödsmotet stängdes av i båda riktningar. Under gårdagen var det fortfarande oklart hur stor yta som egentligen brunnit.

– Marken är otrolig kuperad så det är svårt att få uppfattning om exakt hur stor ytan är, säger räddningsledaren Ulrik Olsson till GP.

Under måndagsförmiddagen var vägarna fortfarande avstängda men det var fritt fram för de evakuerade att återvända hem.

– Räddningsledaren har tagit det beslutet, men alla har inte återvänt än, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Väst.

Eldningsförbudet är kvar

De kommande fem dygnen är riskerna för skogsbränder mycket höga, enligt SMHI:s brandriskprognos för Göteborgsområdet. Det innebär att växtligheten är mycket uttorkad och att en antändning kan leda till svåra bränder. Grill- och eldningsförbudet som utfärdades i Västra Götaland den 25 juli gäller fortfarande.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter