Nyheter.

2015-12-04 08:58
Styrande i regionen vill att det införs sprutbyte i Göteborg, men kommunen har satt stopp. Nu ser det ut att bli en lagändring från och med januari 2017.  Bild: Mel Evans/AP/TT
Styrande i regionen vill att det införs sprutbyte i Göteborg, men kommunen har satt stopp. Nu ser det ut att bli en lagändring från och med januari 2017.

Ett steg närmre rena kanyler i Göteborg

Socialdepartementet har sagt sitt. Om drygt ett år bör Göteborgs kommun inte längre kunna sätta stopp för att injicerande missbrukare ska få rena sprutor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Debatten har stormat länge om rätten till rena sprutor. Styrande i regionen vill att det införs även i Göteborg, men här har kommunen satt stopp. Nu ser det ut att bli en lagändring från och med januari 2017. Som vi tidigare berättat har opolitiska tjänstemän på Socialdepartementet jobbat på ett förslag som kan avskaffa det kommunala vetot. I veckan gick det ut på remiss. 

– Det grundläggande är att regeringen vill att fler ska få tillgång till sprut-utbytesprogram. Och för att det ska kunna ske så vill man att ansvaret för sprututbytesverksamheten ska renodlas så att landstingen blir ensam huvudman, säger Helena Paues som är pressekreterare hos folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Motargumenten som framförts i Göteborg har handlat om att man hellre vill få människor att avsluta sitt missbruk. I skriften från socialdepartementet konstateras dock att: 

”Det finns ingen motsättning mellan att främja en god hälsa och förhindra smittspridning å ena sidan och en restriktiv syn på narkotika å andra sidan”. 

Sänkt åldersgräns

Författarna har utgått från den så kallade missbruksutredningen som kom 2011 och skriver också att programmet ska ses som ett värdefullt komplement och att: 

”Den samlade bedömningen är att insatsen kan reducera riskbeteenden samt motverka sjukdomar och rekommenderas av nationella och internationella myndigheter”.

I förslaget ingår också att åldersgränsen för programmen sänks nationellt från 20 till 18 år. 

Förslaget är på remiss tills i mars. Lagändringar genomförs vid halvårsskiften och den byråkratiska gången innebär att lagen kan träda i kraft först om ett drygt år. 

– Det finns andra saker som reglerar hur verksamheten ska sättas upp, som i anslutning till vad och tillgänglighet och sådana saker, men Västra Götalandsregionen kommer då att kunna införa sprututbytesverksamhet utan att behöva samtycke från kommunen, säger Helena Paues. 

Läs vidare på nästa sida