Nyheter.

2017-11-09 04:59
Storgöteborgs polischef Erik Nord samt Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé och det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård. Bild Lucas De Vivo Foto: Lucas De Vivo
Storgöteborgs polischef Erik Nord samt Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé och det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård. Bild Lucas De Vivo

Erik Nords krav: 300 fler poliser

Polisen i Göteborg är underbemannad. Det syns bland annat under EU-toppmötet där valet står mellan att bevaka mötet eller ha en radiobil i Borlänge, säger polischef i Storgöteborg Erik Nord, som nu vill se fler poliser i Göteborg.

Under ett besök i Göteborg träffade Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé och det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård Storgöteborgs polischef Erik Nord i ett seminarium om hur tryggheten i staden ska öka. Tomas Tobé presenterade den nya politik som moderaterna nu driver på rättsområdet: Han vill se fler poliser och högre lön för dem, skärpta straff för yrkeskriminella, förenklingar av regler för att sätta upp kameror på offentliga platser och höjda straff för vapeninnehav.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Frågan berör många”

Jonas Ransgård (M) tycker att frågan om rättspolitiken är viktig just nu och att det inte bara är Moderaterna som lägger fokus på den frågan.

– Vi kommer få se fler frågor som prioriteras av Moderaterna, men det här är en av de största frågorna i valet för flera partier tror jag. Speciellt Socialdemokraterna har gjort en stor omsvängning i de här frågorna, vilket visar att det är en fråga som berör många personer i olika sociala situationer, säger han när ETC Göteborg pratar med honom efter seminariet.

Under gårdagen besökte även Stefan Löfven Västsverige för att prata om rättspolitik och ytterligare satsningar på polisen. Han sa bland annat att för många invånare är oroliga och att han också vill se fler poliser över hela landet.

– Polismyndigheten avgör fördelningen av resurserna. Men vi skjuter till både för att det ska bli fler poliser, att de ska komma närmare och för att de ska få bättre villkor, sa han till TT.

300 nya tjänster

Efter att Tomas Tobé presenterat sitt partis förslag för en ny rättspolitik, replikerade Erik Nord med vad han upplever sig behöva för att bättre kunna utföra sitt arbete. Han vill ha 100 nya områdespoliser, som skulle användas för att förstärka närvaron bland allmänheten.

– Det hade gjort en märkbar skillnad. Bland annat skulle det leda till mindre tråkningar mot polisen när folk känner igen dem.

Han vill också ha 100 nya utredare och 100 så kallade IGV-poliser, alltså sådana som rycker ut på larm.

– De här 300 nya tjänsterna hade gjort en markant skillnad, för vi ligger hela tiden precis med näsan över vattenytan som det är nu. Det märks tydligare än någonsin nu under planeringen inför EU-toppmötet. Vi måste välja mellan att ha en radiobil i Borlänge eller ha bevakning ute på Eriksberg där mötet hålls. Det blir sådana prioriteringar vi måste göra som det ser ut i dag.

Tillgång till datatrafik

Erik Nord menade också att han skulle vilja ha tillgång till den datatrafik som leverantörerna av telefoner och internet har samt till den data som kamerorna vid vägtullarna samlar upp. Detta för att kunna förenkla spaningsarbetet efter ett brott.

– I dag har vi möjlighet att använda denna  data, men vi kan inte systematisera det. I stället måste vi kolla i analoga listor vilket tar onödig tid, säger han.

Erik Nord vill också se skippad straffrabatt för återfallsförbrytare, som ett sätt att minska kriminalitet.