Nyheter.

2017-07-14 14:00
 • I väntan på festivalen - projektledaren Frida Lernstål på filmstudions lastkaj, som under Hisingsfestivalen kommer att agera utomhusscen. Bild: Christian Egefur
  I väntan på festivalen - projektledaren Frida Lernstål på filmstudions lastkaj, som under Hisingsfestivalen kommer att agera utomhusscen.
 • Djungelboken. Bild: Privat
  Djungelboken.
 • Luie Tatz. Bild: Privat
  Luie Tatz.
 • I grow paper wings. Bild: Privat
  I grow paper wings.
 • Glenn Hysén headlinear festivalen på Hisingen med sin sagostund. Bild: Adam Ihse/TT
  Glenn Hysén headlinear festivalen på Hisingen med sin sagostund.

En egen festival för Hisingen

Den har funnits i lite olika varianter även tidigare, men nu får Hisingen en egen endagsfestival med lokala band, två livescener, familjefest, marknad, film och all annan tänkbar kultur. Och så Glenn Hysén som läser barnsagor så klart.

Bakom Hisingsfestivalen står Ungdomssatsningen Hisingen, ett stadsdelsinitiativ med fokus på ungdomar från 16 år. Tidigare varianter av det som nu blir Hisingsfestivalen har varit olika, utspridda, evenemang över ön under höstlovet.

– Men i år ville de testa att göra en mer samlad endagarsfestival på sommaren istället och kontaktade Gothenburg studios development, och så bestämdes att vi skulle göra det tillsammans, berättar Frida Lernstål, projektledare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Många akter från Hisingen

Utan att grotta ner sig i detaljerna så är Gothenburg studios development en sidoverksamhet på filmstudion som bland annat stöttar unga filmmakare. Festivalen har även andra samarbetspartners som Karlastaden och den ideella föreningen Kulturungdom, men det är på och i Gothenburg studios mark och lokaler som festivalen tar plats.

– Vårt fokus ligger på ungas kreativitet och skapande, och programmet innehåller därför mycket ungdomar som kommer att stå på scen. Många akter är från Hisingen, eller har någon slags Hisingsanknytning. Där hjälps vi åt med Ungdomssatsningen, så de har många olika sommarlovsprojekt som kommer att avslutas här med att de får visa upp sig, säger Frida Lernstål.

 

Musik non-stop

Bland projekten och satsningarna så märks Kultur für Göteborg, ett stadsdelsöverskridande musikprojekt som ETC Göteborg har skrivit om förr. Min ort, en filmsatsning för unga som startade i Bergsjön, samt en uppsjö lokala artister, dansare och annat.

– Vi har två scener med livemusik och dans. En ute på vår lastbrygga och en inne i en av våra studios. Så det blir musik non-stop. Och i studio tre så kommer vi att ha en biograf där Min ort premiärvisar sin film av ungdomar på Hisingen. Sen är det lite blandade andra saker. Glenn Hysén ska läsa sagor. Linda Spåman ska spå i sin spåvagn och bingo bland annat, säger Frida.

Att Glenn kommer och läser sagor är en stor grej. Så stor att den står störst i alla fall på första varianten av affischer som skickats ut. Det måste alltså betyda att Glenn headlinear festivalen.

– Ja, men han är ju skojig liksom. Och känns extremt göteborgsk och folkkär. Men det var faktiskt inte jag som valde att skriva det störst på affischen, fast jag tänker att det kanske sätter lite press på Glenn att han verkligen levererar nu på sagoläsandet, säger Frida med ett skratt.

Lastkajen är som gjord för att förvandlas till scen. På övrig öppen yta vid filmstudion så kommer det bland annat att vara marknad.

– Det kommer att vara lokala konstnärer och designers som säljer sina verk. Lite loppis, och så självklart mat med olika foodtrucks, förklarar Frida.

Räcker inte det där för att bli sugen och övertygad så lockar hon och festivalen även med ett broderi-marathon.

– Där får man sitta och brodera på möbler. Vad och hur man vill på en soffgrupp som vi satt dit. Det är inte så att man behöver kunna korsstygn, utan det är bara att plocka fram broderikonstnären inom sig.

 

Kap Lora är ett av banden som gästar Hisingsfestivalen. Bild: Privat
Kap Lora är ett av banden som gästar Hisingsfestivalen.

 

Tänker långsiktigt

En brokig skara aktiviteter inom paraplybegreppet ”kultur” alltså. Då det är ett första försök så väntar utvärdering när festivalen väl har hållits. Men alla parter tycks vara överens om att Hisingsfestivalen skall bli något återkommande.

– Det här är liksom en pilotfestival och sedan får vi se hur det har gått och vad vi kan göra nästa år. Så tanken är långsiktig. Men det kan ju alltid bli större och bättre.

Hisingsfestivalen hålls 15 augusti på Gothenburg studios mark på Lindholmen. Festivalen är gratis och drogfri.

PROGRAM

Bryggan

12.00 Välkommen

12.15 Min Ort - Premiär

13.00 Djungelboken

14.30 Kultur 4ür Göteborg

16.45 TBA

17.30 Luie Tatz

18.30 The African Way

19.30 Majornas 3dje Rote

20.30 Xvstra

 

Studio 2

13.30 I Grow Paper wings

15.00 Kap Lora

17.00 Valter Nilsson

18.30 Falken

19.15 Desert Woodsmen

20.00 TBA

 

Studio 3

12.45 Min Ort filmvisning

13.45 Min Mic

15.00 Glenn Hyséns sagostund

16.00 Min Ort filmvisning

18.00 Bingo-Berit

19.30 Min ort filmvisning

 

Marknaden 

I Love gbg

Hisingsskylten

Kvillehyllan

Kali Rose

Svart Plast

Hisingen Jewelery

Sara Arenesen design

Pernilla Ekstrand design

Greens for you

Hasselssons

Llama Lloyd

Nätverk 50/50

Planet Vega

Cameleon Foodtruck

Cruzin Coffee

Äkta Spåman i sin spåvagn

Göthenburgos busstur

Broderimarathon 

Photobooth