Nyheter.

2019-04-10 09:24
Amani Fakhro och Ruaida Said är två av de fem tjejer som tog initiativet till temadagen om vardagsrasism. ”Det handlar om hur vi behandlar varandra, att folk ska tänka över vad de säger”, menar de. Bild: Christian Egefur
Amani Fakhro och Ruaida Said är två av de fem tjejer som tog initiativet till temadagen om vardagsrasism. ”Det handlar om hur vi behandlar varandra, att folk ska tänka över vad de säger”, menar de.
Puffetikett
ETC Göteborg

Eleverna anordnar temadag om vardagsrasism

Rasistiska ord i klassrummet, folk som använde n-ordet utan att inse hur det sårar. Det fick några elever på Cybergymnasiet att reagera. De ville att alla skulle bli medvetna om den vardagsrasism som ständigt pågår. Resultatet blev en temadag.

Idag håller Cybergymnasiet en temadag om vardagsrasism. Föreläsare är bloggaren och aktivisten Lovette Jallow (som du kan läsa om i artikeln här intill).

Bakom temadagen står fem tjejer som går andra året på samhällsprogrammet på Cybergymnasiet; Ruaida Said, Amani Fakhro, Suzan Hassan, Asiya Oog och Maryam Abadi.

Och det var deras egna upplevelser som fick dem att dra igång projektet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Många elever är omedvetna om att de säger något som sårar, de har inte koll på vad som är okej att säga och inte, säger Ruaida Said. Till exempel händer det att någon elev säger n-ordet. Och när man då försöker förklara varför det inte är okej att säga så, blir det upphetsade diskussioner elever emellan.

– Många lärare förstår inte heller, fyller Amani Fakhro i. De vet att det är känsligt, men de gör ingenting och går inte in i diskussionen.

Använde n-ordet

Tjejerna berättar om tillfällen då även lärare använt sig av n-ordet i undervisningen.

– Det har hänt när vi haft historia och läraren pratat om till exempel slaveriet, att även lärare använt n-ordet, säger Ruaida Said. Man blir chockad, tänker ”hörde jag verkligen rätt?”

De tycker att man borde kunna ställa högre krav på lärare.

– De är ju vuxna, de borde ha koll, säger Amani Fakhro. De borde ha kunskap om vad det innebär och hur det påverkar oss. De borde veta att man helt enkelt inte använder det ordet.

Skrev brev till rektorn

Ilskan över situationen fick dem att skriva ett långt mejl till skolans rektor, Maria Lissmatz, och samtidigt skicka en inbjudan till Lovette Jallow om att komma och tala på skolan.

– Vi skrev hur vi kände, hur det kunde vara på lektionerna, hur elever och lärare betedde sig, berättar Ruaida Said.

Till deras förvåning fick de svar redan samma dag.

– Vi blev lite paffa att vi fick svar direkt, men väldigt glada, sägar Ruaida Said.

De fem tjejerna fick i uppdrag att styra upp en temadag om vardagsrasism.

Lovette Jallow kommer att inleda med en föreläsning för elever från samhälls- och ekonomiska programmet, sedan kommer hon att ha ett enskilt samtal med lärarna. Att Lovette Jallow talar enskilt med enbart lärarna var tjejernas idé.

– De behöver förstå att rasism är något som finns strukturellt i samhället, det handlar många gånger om en omedveten rasism och det är något som påverkar oss hela tiden, säger Ruaida Said.

De berättar om hur vardagsrasismen, kanske omedveten och ibland utan ord, finns med även när de är ute på stan eller shoppar.

– Det är som om fördomarna som finns i samhället blir verklighet i vissa personers huvuden, förklarar Amani Fakhro.

”Måste alltid bete sig”

Hon berättar om vakter som alltid tittar extra noga när hon och hennes kompisar går in i en affär. Om affärsbiträden som kommer fram och demonstrativt börjar vika kläder just där hon står.

– Man känner alltid att man måste bete sig, att man måste bevisa att man är oskyldig fast man inte gjort något, säger hon.

Båda tycker att det ska bli oerhört kul att lyssna på och träffa Lovette Jallow.

– Hon är en jätteviktig person för oss, säger Ruaida Said. Hon var vårt förstaval – vi ville helst ha en svart kvinna för vi tänkte att hon kan förstå inifrån, hon kan berätta utifrån sitt perspektiv vad rasism handlar om.

Rektorn nöjd

Maria Lissmatz är rektor på Cybergymnasiet och mycket nöjd med att temadagen blir av.

– Det känns extra roligt att initiativet kommer från eleverna själva, säger hon. De hörde av sig med idén till mig, och jag tyckte det lät jättebra.

Skolan arbetar kontinuerligt med en likabehandlingsplan, och i det arbetet kan den här dagen bli ett bra underlag, menar Maria Lissmatz. Hon anser att lärarna är väl insatta i problematiken och vet hur de ska agera när något inträffar.

– Vi är ju en mångkulturell skola och möts dagligen av händelser som man måste ta tag i direkt, säger hon. Den här dagen lyfts frågor om hur vi behandlar varann, hur våra handlingar kan uppfattas av andra. Vi jobbar mycket med det redan, jag skulle säga att vi ligger i framkant, men vi behöver bli bättre.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Temadag om rasism

Drogs igång av fem elever på samhällsprogrammet, Cyber­gymnasiet.

Hålls på Frilagret och på skolan idag.

Föreläsare är författaren och aktivisten Lovette Jallow.