Val i väst.

2018-07-30 11:30
– Det vore roligt att ha mer insyn och kunna påverka på riktigt, säger Emmyly Bönfors. Bild: Sanna Arbman Hansing
– Det vore roligt att ha mer insyn och kunna påverka på riktigt, säger Emmyly Bönfors.
Puffetikett
ETC Göteborg

"Egentligen borde alla som äter mat vara intresserade av lantbrukspolitik"

De två senaste valen har Centerpartiet inte fått tillräckligt många röster för att sitta i kommunfullmäktige. Men nu visar opinions-undersökningarna att partiet antagligen kommer ta sig in i september.

Den 30-åriga ordföranden Emmyly Bönfors hoppas att få stadshuset som arbetsplats de kommande åren.

– Det vore roligt att ha mer insyn och kunna påverka på riktigt. Det har varit kul att vara ordförande och bygga en starkare Center-organisation i Göteborg, men utanför stadshuset har man inte samma möjligheter att påverka, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Centerpartiets grundades som ett intresseparti för människor på landsbygden, och de har svårt att locka storstadsväljare. Men Emmyly Bönfors tror bland annat att partiets ställningstagande i migrationspolitiken kan locka göteborgarna att rösta på dem.

– Många vill ta ställning för att människor ska kunna stanna i Sverige och få en bra vardag här. I de senaste årens migrationsdebatt har vi gått fram som ett humanistiskt alternativ, säger hon.

Hon tror också att partiets miljöpolitik kan locka storstadsröster. Lokalt vill Centerpartiet bygga fler cykelbanor och ställa om Göteborg Energis elproduktion till biogas. De vill servera klimatsmart mat i kommunens verksamheter och ta bort avgiften på återvinningscentralerna. Ibland är de överens med Miljöpartiet, men det finns också några viktiga skillnader.

– Det som skiljer oss är att vi har ett väldigt tillväxtorienterat synsätt på miljöfrågorna. Vi vill satsa oss ur klimatkrisen med hjälp av forskning och innovation. Sedan kanske de vill förbjuda en del saker, medan vi vill ta betalt för det som smutsar ner och lägga pengarna på det som gynnar miljön,
säger hon.

Sommarens extrema torka har fått fler att få upp ögonen för lantbrukarnas levnadsvillkor. Många förfäras över alla bönder som tvingas slakta eller sälja sina djur eftersom det inte finns tillräckligt foder. Emmyly Bönfors tror att  uppmärksammandet av lantbrukarnas villkor kan ge hennes parti en skjuts framåt.

– På ett sätt kan det gynna oss eftersom vi har mycket politik på det området. I vårt kommunala program har vi flera konkreta förslag som gäller mat, till exempel att vill få in mer lokalt och närproducerat i äldreboenden och skolor och skapa omlastningscentraler så att man lättare kan få in till exempel ägg eller potatis från närområdet. Egentligen borde alla som äter mat vara intresserade av lantbrukspolitik, säger hon.

Idag är inte konflikten mellan stad och landsbygd lika stark som tidigare. Emmyly Bönfors menar att dagens konflikt snarare handlar om skillnaderna i livsvillkor mellan innerstaden och utanförskapsområdena.
Ett av Centerpartiets nationella vallöften är att få bort fem stadsdelar från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det ska de göra genom att få fler ungdomar att engagera sig i föreningslivet och skapa integrationsförskolor för barn och vuxna som inte pratar så mycket svenska. De vill bygga fler villor och radhus i utsatta områden, och ge fler hyresgäster möjlighet att äga sina lägenheter.

Jobbar för att nå ut till förorterna

Men trots satsningarna på utsatta förorter så har partiet väldigt lågt stöd i de områdena. Förra kommunvalet röstade bara sex personer i Gårdsten på Centerpartiet och i hela Biskopsgården fick de 19 röster.

– Vi har inte varit tillräckligt synliga i Göteborg och särskilt inte i de här områdena. Det gamla valsystemet med treprocentsspärren gjorde att vi la tid och kraft på stadsdelar där vi redan hade väljare, för att komma in i kommunfullmäktige. På lång sikt är det en utmaning för oss att att bli synliga i hela stan, säger Emmyly Bönfors.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Emmyly Bönfors

Ålder: 30

Bor: Hovås

Tidigare yrke: Utbildad lärare,
men har inte varit yrkesverksam som det.

Uppväxt: Norra Dalsland

Politiska uppdrag: Ordförande för Centerpartiet i Göteborg.
Ersättare
i idrotts- och föreningsnämnden.

Utbildning: Lärare i svenska och hem- och konsument-kunskap.

Fem frågor utanför politiken

Favoritband/artist: Beyoncé.

Idrottsförening/lag: Färjestads hockey.

Vegetariskt eller kött: Äter ”bra” kött.

Transportmedel: Tåg.

Hobby: Läsa och laga mat.

Center-partiet

0 mandat

2,56% i kommunvalet 2014

Toppnamnen: Emmyly Bönfors, Naod Habtemichael, Sabina Music, AnnaSara Perslow, Ajsela Bruncevic.