Nyheter.

2020-10-23 12:09
 • Polis vid platsen där två personer skadades i en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg 5 oktober. Bild: Henrik Brunnsgård/TT
  Polis vid platsen där två personer skadades i en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg 5 oktober.
 • Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för individ- och familjeomsorg och socialpolitik. Bild: Privat
  Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för individ- och familjeomsorg och socialpolitik. 
 • Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Sao-Mai Dau
  Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
 • ”Vi behöver satsa mer på grunduppdragen i att minska den sociala sårbarheten”, säger Maria Wallin som länge arbetat med frågan inom Göteborgs stad. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
  ”Vi behöver satsa mer på grunduppdragen i att minska den sociala sårbarheten”, säger Maria Wallin som länge arbetat med frågan inom Göteborgs stad.
Puffetikett
ETC Göteborg

Efterlyser annat perspektiv: ”Gängvåldet har blivit en smal polisiär fråga”

Det sociala perspektivet måste lyftas fram i debatten om gängvåldet. Det menar Maria Wallin, utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor inom Göteborg stad, som ser att det saknas resurser i utsatta områden.

”Det är den sociala sårbarheten som gör det möjligt för gängen att rekrytera unga”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Gängkonflikterna i Göteborg har eskalerat de senaste månaderna och gängvåldet har under hösten varit ett dominerande debattämne även på statsnivå. Maria Wallin har länge arbetat med frågan inom Göteborgs stad och berättar att barn i förorter dras in i kriminaliteten när de är så unga som åtta år.

– Den nedre gränsen är runt åtta år, men den vanligaste åldern är vid tio-elva år. När det rör sig om åttaåringar är rekryteringen inte så konkret, och det är inte säkert att alla parter vet vad det handlar om. Unga dras in genom att de hänger där gängen hänger. De kanske får godis eller en femtiolapp för att springa ett ärende, lämna ett paket till någon eller spana efter polisen, säger hon.

Intervjuat 200 personer

Maria Wallin har det senaste året intervjuat 200 personer som arbetar i de utsatta områdena, som poliser, fritidsledare, skolpersonal samt tjänstemän inom socialtjänsten. Hennes samlade bild är att det saknas resurser inom socialtjänst och fritid, och att situationen har blivit värre den senaste tiden.

– Stadsdelarna har haft mindre resurser de senaste två åren och tvingats skära ner inom socialtjänsten och fritid. Det finns en stor frustation bland personalen över att man minskar på resurserna när man redan upplever att det inte finns tillräckligt. Man upplever det som negativt när man får ta emot fler klienter än de känner att de klarar av att ta emot, när det är ett halvårs väntetid till BUP och man beviljar insatser där, liksom när man inte har möjlighet att ge någon ett skyddat boende, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hon menar att det skapas en negativ spiral där ett problem, som inte löses, kan leda till andra problem senare.

– Ett barn som har en förälder som inte får hjälp mot våld inom nära relation drabbas negativt, vilket sedan kan leda till att barnet hamnar snett, säger Maria Wallin.

Slår extra hårt    

Enligt henne slår nedskärningar inom sociala områden extra hårt mot utsatta områden.

– Det är mer resurskrävande att jobba i de områdena. Det finns fler personer där som lever i någon slags social marginalisering, som inte har arbete och så vidare, och det finns en hög social sårbarhet bland unga.

Och det är den sociala sårbarheten som gör det möjligt för gängen att rekrytera unga, menar hon.    

– Gängvåldet har blivit en smal polisiär fråga där det pratas om att vi behöver hårdare straff och att polisen behöver resurser. Det kanske vi behöver, men det här är mer komplicerat än så. Vi behöver få in det sociala perspektivet i debatten. Förutsättningen för att gängen ska lyckas rekrytera är att det finns en social sårbarhet, säger hon.

Mer resurser

Hon ser att det skulle behövas mer resurser inom bland annat socialtjänsten, familjebehandling, barn- och ungdomspsykiatrin, skolorna och fritid för att jobba förebyggande mot gängvåldet.

– Vi behöver satsa mer på grunduppdragen i att minska den sociala sårbarheten, säger Maria Wallin.

Läs vidare på nästa sida