Nyheter.

2019-04-11 10:00
Bild: Göteborgs stad
Puffetikett
ETC Göteborg

Dyra planer för Skeppsbron

Ett förslag på att bygga ut Skeppsbron utan hyresrätter och en återremitterad plan mot hedersrelaterat förtryck där ordet ”intersektionalitet” stryks – det är ett par av punkterna som avhandlades under gårdagens kommunstyrelsemöte.

Planerna på att bygga ut Skeppsbron i centrala Göteborg har visat sig bli en dyr historia om de genomförs: Cirka 1,5 miljarder kronor enligt trafikkontorets beräkningar. För att öka på intäkterna och därmed minska på kostnaderna vill Alliansen bland annat göra det möjligt att bygga ännu högre, uppföra ett parkeringshus och endast bygga bostadsrätter, något kommunstyrelsen nu röstade för att utreda.

– Det är väldigt olyckligt, i och med att det beslutet innebär att det blir en stadsdel som från start är befriad från hyresrätter, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S), vars parti beskylls av bland annat Demokraterna för att ha dragit igång ett långdraget och kostsamt projekt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vill stryka ”intersektionalitet”

Göteborg är i stånd med att få en plan mot hedersrelaterat våld och förtryck för 2019–2022. Planen, som har färdigställts i samarbete mellan kommunala myndigheter så väl som civilsamhälle, forskare och olika nätverk, har istället för att bifallas, nu återremitterats av kommunstyrelsen enligt förslag från Alliansen. M, C, L och KD vill bland annat att barnrättsperspektivet och hbtq-personers dubbla utsatthet tydliggörs, samt att ”intersektionalitet” helt stryks ur planen.

– Det är ett av de märkligaste besluten jag har varit med om i den här församlingen, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V), som tycker att planen borde verkställas trots svagheter eftersom de enligt honom kan revideras under arbetets gång.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter