Nyheter.

2019-05-08 09:19
För fem år sedan började Boplats att ta ut en avgift på 100 kronor för att stå i deras bostadskö. Bild: Sanna Arbman Hansing
För fem år sedan började Boplats att ta ut en avgift på 100 kronor för att stå i deras bostadskö.
Puffetikett
ETC Göteborg

Dubbelt så dyr köavgift hos Boplats

Från och med i sommar kommer det med största sannolikhet att kosta 200 kronor om året att köa till hyresrätter via den kommunala bostadskön. Anledningen är att kommunen dragit in sitt bidrag till bostadsförmedlingen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För fem år sedan började Boplats att ta ut en avgift på 100 kronor för att stå i deras bostadskö. Nu finns ett förslag på att höja avgiften till 200 kronor om året.

Bakgrunden är att kommunfullmäktige i vintras röstade igenom ett förslag som innebär att Boplats blir en bostadsförmedling. Det innebär att de ska ta över vissa arbetsuppgifter som tidigare utfördes av fastighetsägarna. För att göra detta kommer deras kostnader att öka från 23 till 40 miljoner kronor och de kommer behöva anställda fler personer. Kommunen kommer inte längre att betala driftsbidrag till bostadsförmedlingen, utan hela verksamheten ska bekostas av medlemmarna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Oklart hur många som blir kvar

Det är osäkert hur den nya avgiften kommer påverka antalet betalande medlemmar. I sina ekonomiska kalkyler räknar Boplats med att alla 233 000 personer som idag är betalande medlemmar kommer fortsätta att stå kvar i kön. När Boplats år 2014 började ta ut en årsavgift på 100 kronor sjönk dock antalet registrerade med 70 000. Mats Ekblad, ansvarig för strategisk kommunikation på Boplats, tror inte att medlemstappet kommer bli lika stort den här gången.

– Jag tror att de flesta kommer att stå kvar för det är ingen jättestor höjning. Många ser värdet av att stå i en bostadskö.

Kommunstyrelsen tar beslut

Stadsledningskontorets tjänstepersoner menar att den föreslagna avgiftshöjningen kan påverka betalningsförmågan hos personer och hushåll med låg inkomst. De varnar för att ökningen kan bidra till mindre jämställdhet i längden. Idag ska kommunstyrelsen bestämma om årsavgiften ska höjas. Därefter går ärendet vidare till kommunfullmäktige. Förslaget är att den nya årsavgiften ska införas från och med den 1 juli 2019.

Läs vidare på nästa sida: Kommunstyrelsen

Boplats

Kommunens bostadskö med cirka 233 000 betalande medlemmar.

Förra året annonserades över 7 000 lägenheter på sajten. Majoriteten av dem kom från allmännyttans hyresvärdar.

Köavgiften i Stockholms kommunala bostadskö är 200 kronor om året. I Malmö kostar det 300 kronor och Uppsala 290 kronor.