Nyheter.

2017-06-16 14:00
Den blågröna majoriteten satsar på höjd ob-ersättning för sjuksköterskor och barnmorskor.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Den blågröna majoriteten satsar på höjd ob-ersättning för sjuksköterskor och barnmorskor.

Detta satsar regionen på i sin blågröna budget

Den blågröna majoriteten i regionen går vidare med satsningen på att föra vården närmare brukarna i sin budget för 2018. Dessutom blir det en satsning på höjd ob för sjuksköterskor och barnmorskor. Skatten lämnas orörd.

Den styrande blågröna koalitionen fick igenom sin budget i regionfullmäktige. Som ETC Göteborg tidigare rapporterat satsas på att föra vården närmare brukarna, något som beslutades i en bred uppgörelse förra månaden. Till detta lägger de blågröna i sin budget 250 miljoner för 2018.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dessutom satsar den styrande koalitionen på att fördubbla ob-ersättningen för de sjuksköterskor och barnmorskor som jobbar natt. Det är en satsning om 262 miljoner kronor. Det var den enda riktigt stora nya satsningen i budgeten för 2018. 

– Det som är utmaningen är att alla prognoser vi får säger att intäktssidan sviktar medan kostnadssidan kräver mer pengar. Från att vi 2016 hade ett stort överskott så går prognoserna ner till minussiffror för 2018, 2019 och 2020. Det är framförallt pensionsprognoserna som påverkar kostnadssidan negativt. Det ligger naturligtvis i bakgrunden för den budget vi gör, sa regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till GP när förslaget presenterades. 

Utöver satsningen på att öka ob-ersättningen höjs stöden till samtliga nämnder och styrelser med 2 procent. Dessutom satsas 120 miljoner på friskvård, åtta miljoner på folkhögskolor och 10 miljoner går till satsningar på miljön. Hälso- och sjukvårdsnämnderna får 170 miljoner kronor för att skapa förutsättningar för ökad tillgänglighet i sjukhusvården.