Nyheter.

2019-12-31 12:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Det önskar sig Göteborgsprofilerna 2020

Någon sorts Jesusfigur, lyckad rehabilitering, och hopp. Det är några av de saker som Göteborgsprofiler som Peter Apelgren, Lotta Schelin och Mattias Nordkvist svarar på frågan om vad de har för förhoppningar inför 2020.

Leila Swartling, klimataktivist:

Foto: Marja Tonteri Tillgren

– Mina förhoppningar för 2020 är att klimatdebatten kommer att växa sig ännu starkare, att det finns en konsensus kring att de åtgärder som görs är för få och att pressen på politiker ökar som en lavin. Jag hoppas också att all den frustrationen som finns kommer ut i form av aktivism istället för att samlas som individuell ångest i allas kroppar. Till våren ska jag börja arbeta som lärare, vilket är jätteroligt, för både aktivism och läraryrket är samhällsförändrade arbeten men med olika metoder. Min önskan är bara att jag kommer att lyckas kombinera det tidsmässigt.

Josefin Neldén, skådespelare:

Foro: Elina Bratt Lejring

– På det större planet finns det en förhoppning om att klimatfrågan ska få ett genomslag politiskt, både i Göteborg och i Sverige, men också i världen i stort. Att det ska fattas ordentliga politiska beslut för att ta tag i krisen. Sedan ska jag bli förälder igen i december och ser fram emot att upptäcka vad det är för ny liten människa jag kommer att spendera 2020 tillsammans med.

Christer Mattsson, forskare på högerextrema miljöer:

Foto: Lisen Däldborg

– I min forskning har jag intervjuat poliser som alla säger samma sak, att 10 000 nya poliser inte räcker. Vi måste också ha 10 000 nya ungdomsarbetare och lika många nya fältassistenter.
Det är tråkigt och fantasilöst med en samhällsdebatt där det framstår som flummigt att arbeta socialt, tvärtom är det ju det mest handlingskraftiga man kan tänka sig. Men det ger inga snabba resultat och därför finns det inget utrymme i samhällsdebatten att diskutera det. Det är först när barnen hamnar snett som vi ropar på polis, men vart har samhället varit när de här barnen vuxit upp? Det är ett sådant samhälle vi måste skapa. Det är min förhoppning för 2020.

Mattias Nordkvist, skådespelare:

Foto: Christian Egefur

– Jag är på riktigt dränerad på hopp och framtidstro. Världen är galen och klimathotet är inte längre ett hot utan ett löfte. Jag sörjer mina barns framtid. Hand i hand med konsumtionens vansinne vinner fascistiska tankar fäste i hela världen. Även i vårt land. I vårt land som är ett av dom bästa i världen. Det är obegripligt. Så om jag får önska något med 2020 så är det hopp. Att hoppet ska segra i mig igen. Att jag får kraften tillbaka. Så jag kan hoppas på en framtid.

Lotta Schelin, fd fotbollsspelare:

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag skulle bli glad om min rehabilitering efter skada fortsätter framåt så att jag kan jogga för första gången sedan 2017. Bland de stora internationella angelägenheterna önskarr har en bra bit kvar. Så, mera kraft i båda diskussioner och initiativ - båda i det stora och i det lite lilla.

Peter Apelgren, komiker

Foto: Christian Egefur

– När det gäller min omgivning har jag två spår. Det ena är att det får gå rent åt helvete, att galningarna runtom oss, som Trump, Jimmie Åkesson och Erdogan, får styra ett tag, så får de själva se hur jävla bra de är. Men i den bästa av världar kommer det någon som är ännu bättre åt andra hållet på de här posterna, som någon sorts Jesusfigur, och säger "Hallå, hallå, nu får det vara bra, nu ska jag berätta hur vi gör. Här har ni en jättebra fusionsmodell för att göra energi av kärlek."

– Själv hoppas jag att jag ska få ett år där det inte händer så mycket, där jag kan gå ner i någon slags förtidspension. Det ska vara ganska stabilt på alla håll och kanter. Folk runtom mig ska må bra, jag ska må bra, alla ska tuffa på.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter