Nyheter.

2019-07-31 07:57
Bild: Martina Liljedahl
Puffetikett
ETC Göteborg

”Det gäller att hänga i och orka”

Hyreshöjningar på 50 procent är inte ovanliga i Göteborg. Daniel Carlenfors från föreningen ”Alla ska kunna bo kvar” varnar för att många människor kommer tvingas flytta de närmsta åren.

Såväl Hyresgästföreningen som Daniel Carlenfors intygar att hyreshöjningar i samband med renoveringar oftast landar på 35–50 procent. Samtidigt har en rapport från Hyresgästföreningen för några år sedan visat att en tredjedel av hyresgästerna inte klarar en hyreshöjning på 50 procent.

– Är det rimligt att vi 2019 i Sverige har ett system som tvingar bort människor från sina hem? Är det ditt fel som undersköterska om du inte har 30 000 kronor i lön? frågar sig Daniel Carlenfors.

Tre års kamp

Han kämpade tre år mot sin fastighetsägare på Pennygången i Högsbo innan han och de andra hyresgästerna fick igenom delar av sina krav. Hyresvärden Stena fastigheter hade vunnit striden i både hyresnämnden och Svea hovrätt. Men när hyresgästerna mobiliserade sig och alla medier i Sverige skrev om frågan dag ut och dag in fick fastighetsägaren svårt att driva igenom sin vilja.

60 procents höjning blev i stället 14.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Daniel Carlenfors anser att hyresgästerna i Lunden har gjort helt rätt i att organisera sig för att prata med en gemensam röst.

– Det är mycket mer arbete än vad många tror. Det gäller att hänga i och orka, men visst kan man påverka. Det gäller att göra det så jobbigt för hyresvärden att de inte kan tvångsförflytta sina hyresgäster, säger han.

Ledde till ny modell

Han är glad över att de fick en uppgörelse på Pennygången och över att diskussionen tog fart. Samtidigt ser han att de också bidragit till en ny modell – styckesrenovering. Det innebär att hyresvärden passar på att renovera när någon flyttar och kan då i princip sätta hyran för nästa hyresgäst fritt.

Historiskt sett har allmännyttan, det vill säga de kommunala bostadsbolagen, varit hyresnormerande. Ingen privat hyresvärd har fått sätta en högre hyra än det tak som förhandlats fram med allmännyttan. Men med hot om marknadshyror kom 2011 en ny lag – Allbolagen.

– Innan 2011 kunde en totalrenovering landa på så lite som 550 kronor i ökad månadshyra, säger Daniel Carlenfors.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Två nyckelbegrepp vid bedömningen av en ny hyra

Bruksvärde

Hyran ska vara skälig, rimlig och utgå från lägenhetens bruksvärde. Det innebär att hyran jämförs med hyran för likvärdiga lägenheter på samma ort.

Standardhöjande åtgärd

Ett stambyte är inget skäl för hyreshöjning, utan räknas som normalt underhåll. Men köks- och badrumsrenoveringar är exempel på standardhöjande åtgärder som höjer hyran.