Nyheter.

2017-08-10 11:45
Motdemonstranter höll upp sina plakat när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun på första maj i år. Bild: Ulf Palm/TT
Motdemonstranter höll upp sina plakat när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun på första maj i år.

Demonstrationsplaner väcker känslor i Göteborg

I går berättade ETC Göteborg att Nordiska motståndsrörelsen troligtvis kommer att få demonstrera i stan den 30 september. Många har reagerat, inte minst på Facebook. ETC Göteborg gav sig ut på gatorna för att höra vad göteborgarna säger om den kommande demonstrationen. 

Läs mer: Polisen bereder naziansökan

Flera av de personer vi pratar med vill inte ställa upp med namn och bild. Men åsikterna varierar. En person anser att det är en svår fråga där yttrandefriheten ändå måste respekteras och att NMR därför bör få tillstånd. 

"Alla har rätt att säga vad de tycker, men det är lite för extremt det här" säger hen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

En annan person anser dock att NMR:s aktiviteter tar utrymme från andra grupper. Hen hade efter att ha varit i Almedalen ändrat åsikt när hen sett hur NMR agerade där. 

Även på vår Facebooksida har nyheten väckt reaktioner. Till exempel skriver Elin M. Segerlind: "När Nordisk motståndsrörelses motsvarighet i Norge ville demonstrerar på St Olof dagen för ett par veckor sedan så fick de inte tillstånd av den norska polisen – de stoppades i ett samhälle och åkte då vidare. Flera svenskar stoppades vid den norska gränsen för att de var ett hot mot säkerheten i Norge och utvisades tillbaka till Sverige. Polisen fick efteråt kritik för att de inte hanterade situationen än bättre och helt stoppade demonstrationerna. Varför ser det så olika ut?" 

 

"Är nazismen tillåten i Sverige?"

Madde H Gergin skriver: "Förstår inte riktigt det här. Är nazismen tillåten i Sverige? Fast det inte är det i resten av Europa. Nationalister som använder våld är väl inte heller tillåtet någon stans eller? Trams att man inte kan stoppa detta klart rasistiska och våldsbenägna gruppen. Hets mot folkgrupp är förbjudet så vad är problemet?"


Reaktionerna på stan var mer blandade.

Bild: Lucas De Vivo

– Jag vet inte riktigt vilka de är. Men det är fullständigt onödigt med sådana organisationer. Jag bryr mig inget speciellt om att de ska demonstrera här. Men de som är med där borde veta bättre, säger Lennart Jansson.

 

Bild: Lucas De Vivo

Erika Andersson och Julia Runestam är ännu mer kritiska.

– Vi har pratat om detta ganska mycket. Vi tycker väl att det är för jävligt. Vi tänkte försöka dra ihop ett gäng och gå på motdemonstrationen. De borde inte få göra det här. Polisen borde avslå deras ansökan. Om man har de åsikterna är det inte okej, det finns personer som tar illa åt sig av det här. Man vill visserligen att det ska vara yttrandefrihet men samtidigt vill man ju inte att dessa åsikter ska få påverka samhället. 

 

Bild: Lucas De Vivo

Ellinor Jyllemar hade blandade känslor.

– Jag visste inte att de skulle demonstrera. Om de gör det får de väl göra det. Det är inget kul att de gör det, för det skapar ju obehag för andra. Men i Sverige är det ju så att alla får säga vad de vill, säger hon.