Nyheter.

2018-08-31 12:29
Ungdomscoachen och journalisten Karwan Faraj blev avbokad nära inpå Tellus kultur- och demokratifestival. Bild: Lucas de Vivo
Ungdomscoachen och journalisten Karwan Faraj blev avbokad nära inpå Tellus kultur- och demokratifestival.
Puffetikett
ETC Göteborg

Demokratifestival byter ut ”folkets röst” med kort varsel

De skulle vara ”folkets röst” på helgens kultur- och demokratifestival på Rymdtorget och debattera mot rutinerade lokala politiker. Men lite mer än en vecka före festivalen byttes de alla ut mot ungdomar av stadsdelens sektorschef.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På lördag hålls Tellusfestivalen på Rymdtorget i Bergsjön. Under kulturfestivalen kommer flera paneldebatter att hållas med politiker som gymnasieministern Anna Ekström (S), riksdagsledamoten Robert Hannah (L), Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) och riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M). Inledningsvis skulle de få möta en rad personer som skulle representera folkets röst, som ungdomscoachen och journalisten Karwan Faraj, poeten Elias Abi Jaber och Sarah Nyangena från Tidsnätverket Bergsjön. De skulle debattera om arbete, bostäder, inkludering, utbildning och trygghet. Men bara lite mer än en vecka före festivalen fick de som skulle medverka som ”folkets röst” ett samtal eller mejl om att deras medverkan ställts in och att de skulle ersättas av ungdomar från området.

Avbokade med kort varsel

Karwan Faraj tycker att det är konstigt att stadsdelen hörde av sig och bokade in honom i juni och sedan avbokade så kort inpå arrangemanget.

– Jag har självklart sett fram emot att sitta och prata om schyssta jobb och sysselsättning. Om hur viktigt det är när det kommer till integrationen att man får en hållbar anställning och vad som kan underlätta för de som kommer till ett nytt land, säger han.

Han tror att områdets unga, som nu tar över, är smarta och kan ställa politikerna till svars, men kan få det tufft med de här förutsättningarna.

– Det blir lättare för politikerna att debattera mot unga som inte har sett den bredare världen som vi äldre, som har erfarenheter och kanske har sett var bristerna ligger, säger Karwan Faraj.

Han tillägger:

– Att bara slänga in en grupp ungdomar som har en vecka på sig inför att möta en minister i en diskussion? De riktar sig till unga och då borde de veta att det tar tid för en ungdom att ta sig an en sådan här utmaning.

Inte följt projektet tillräckligt

Det var Lena Svärd, sektorschef i Östra Göteborg, som fattade beslutet. Hon menar att det är ett resultat av att hon inte följt projektet tillräckligt nära och att upplägget frångick det som stadsdelen beviljats pengar för, nämligen en satsning kring ung demokrati.

– Vi var med på dag ett i Angered för ett år sedan och såg detta som en uppföljning. När jag fick listan så såg jag att det bara var vuxna som satt i paneldebatterna. Det var jättebra namn och jättebra på alla sätt, men fel forum, säger Lena Svärd.

Har du frågat Kommunikation och medborgarservice om de skulle dra tillbaka pengarna med den uppställningen?

– Nej, vi har en metodutvecklare som har jobbat med den här festivalen, så jag gick till honom, säger Lena Svärd.

Politikerna som ställer upp är rutinerade, kan det inte bli svårt för ungdomarna att med en veckas varsel ställa dem till svars?

– Om det handlar om skolfrågan och man sitter som vuxen i 40-årsåldern så var det länge sedan man gick i skolan och då ställer man inte de frågorna som är aktuella i dag, säger Lena Svärd.

Hur tänker du kring exempelvis arbete?

– Alla unga har en dröm om vad de skulle vilja jobba med och hur de skulle vilja komma ut på arbetsmarknaden. Sen är också fokus det val som står för dörren och framförallt vill vi att de unga, som får rösta för första gången, går och röstar.

Karwan Faraj misstänker att andra orsaker ligger bakom det snabba beslutet.

– Att utesluta alla som man redan bokat. Jag köper inte det argumentet, att det är för att man vill ha med fler unga. Det är ett sätt att fly undan som kommun, säger han och tillägger att stadsdelen under en demokratidag inte bör utesluta olika åsikter och åldrar.

Men att det finns någon annan anledning, än att satsningen behövde tydligare ungdomsfokus, tillbakavisar Lena Svärd.

– Nej, absolut inte. Det här personer vi samverkar med i andra sammanhang, säger hon.

Tellus kultur- och demokratifestival

Tellusfestivalen brukar fokusera på kultur, men i år handlar den även om demokrati.

Den 1 september är det dags och programmet drar igång vid lunchsnåret.

Liksom tidigare år finns aktiviteter, matförsäljning och uppvisningar för alla åldrar. Till demokratitemat hör bland annat Demokratitältet med debattpaneler på tema arbete, utbildning, inkludering, trygghet och bostad. Politiker från olika partier medverkar och bland andra kommer gymnasieminister Anna Ekström. Det blir även workshops, möjlighet till förtidsröstning och allehanda kreativa aktiviteter. På plats finns bland andra Kulturhuset Bergsjön, Kollektivhuset Stacken och Tidsnätverket Bergsjön.

Länk till alla programpunkter och tider finns på kommunens hemsida goteborg.se