Nyheter.

2019-06-05 08:19
 • Drygt 400 personer deltog i Demokraternas valvaka när de gick från noll till sjutton procent. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
  Drygt 400 personer deltog i Demokraternas valvaka när de gick från noll till sjutton procent.
 • Demokraternas viktigaste fråga är att stoppa bygget av Västlänken. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Demokraternas viktigaste fråga är att stoppa bygget av Västlänken.
 • Tidigare kunde andra politiker vara skeptiska till att samarbeta med Demokraterna, men nu upplever kommunalråden Henrik Munck och Jessica Blixt att de ändrat sig. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Tidigare kunde andra politiker vara skeptiska till att samarbeta med Demokraterna, men nu upplever kommunalråden Henrik Munck och Jessica Blixt att de ändrat sig.
 • Det har gått två år sedan den avhoppade moderaten Martin Wannholt startade partiet Demokraterna. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Det har gått två år sedan den avhoppade moderaten Martin Wannholt startade partiet Demokraterna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Demokraterna vägrar ge upp striden mot Västlänken

Demokraterna gick till val på att stoppa den omdiskuterade tågtunneln. Nu har grävskoporna intagit staden, men enligt partiets kommunalråd Henrik Munck finns det fortfarande två möjligheter kvar att att stoppa Västlänken.

Det har gått drygt åtta månader sedan 60 000 göteborgare gick till vallokalerna och lade sin röst på det nystartade partiet Demokraterna. Över en natt blev de valets stora segrare och det näst största partiet i Göteborg. Triumfen fick stor uppmärksamhet i medierna och på den välbesökta valvakan konstaterade partiledaren Martin Wannholt att partiet på kort tid fått en kraftfull vågmästarroll.

Nu har jublet lagt sig och partiet har börjat omsätta sina idéer till konkret kommunpolitik. Demokraterna har rekryterat hundratals personer som representerar dem i nämnder och bolag. De tre kommunalråden arbetar numera med politik på heltid och har bokstavligen flyttat in i maktens korridorer – de har tagit över Kristdemokraternas gamla arbetsrum i Rådhuset.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Säger ja till mycket”

Mycket av partiets första månader vid makten har gått ut på att stoppa och säga nej till saker. Demokraterna försöker stoppa linbaneprojektet och vill pausa utbyggnaden av Jubileumsparken. De  har röstat emot detaljplanerna för Västlänkens stationer vid Haga och Korsvägen och fick nyligen igenom att kommunen ska tänka om kring kvarteret Skeppsbron. Partiets kommunalråd Jessica Blixt håller dock inte med om att partiet alltid sätter sig på tvären.

– Vi säger ja till mycket men vi vill också hitta pengarna. Vi kan inte bara säga ”ja ja ja” utan vi måste visa tydligt vad vi ska spara och lägga på annat, säger hon.

Partiets viktigaste fråga är dock fortfarande att stoppa bygget av Västlänken. Än så länge är det bara Sverigedemokraterna som håller med dem om att det är ett dyrt och onödigt infrastrukturprojekt. Det första spadtaget togs för ett drygt år sedan och bara några hundra meter från Demokraternas arbetsrum på Gustaf Adolfs torg pågår spontning och arkeologiska utgrävningar. Bakom bullerskyddsplanken vid Korsvägen har man redan börjat spränga. Trots det har partiet inte gett upp planerna på att stoppa bygget. Kommunalrådet Henrik Munck är tvärtom bara mer övertygad om att tunneln är en dålig idé.

– Det som har visat sig tydligt efter valet är att staden är oförberedd på att genomföra projektet. Det är både trafikomläggningarna och att man inte klarar av att lösa förstärkningen av Götatunneln så att den kommer att behöva stängas av igen. Det visar att projektet inte är stabilt, säger han.

Två sätt att stoppa

Juridiken har redan gett klartecken till att bygga järnvägstunneln. Henrik Munck ser därför två andra sätt att försöka stoppa det pågående bygget på. Det ena är att övertyga politikerna från de andra partierna om att projektet måste stoppas, så att de i sin tur ska få sina rikspolitiker med sig. Det andra är att det skulle komma fram nya allvarliga omständigheter som gör att man tvingas tänka om. Henrick Munck menar att en sådan sak kom fram häromveckan, då det visade sig att kostnaderna för att bygga ut tågbanorna i regionen har blivit betydligt högre än beräknat.

– Kostnadskalkylen för utbyggnaderna av tågbanorna i regionen, som krävs för att få fler tåg, har blivit uppdaterad till 190 miljarder kronor. Fram till 2029 finns det fem miljarder avsatta i infrastrukturbudgeten, så nu vet vi svart på vitt att det inte blir fler tåg i Västlänken, säger han.

Nöjda med insatsen

Trots att de inte lyckats stoppa Västlänken är kommunalråden Henrik Munck och Jessica Blixt nöjda med sina första månader vid makten. De ser det som en framgång att de tillsammans med de rödgröna partierna lyckades driva igenom att kommunen ska göra ett omtag på Skeppsbron, ett projekt som blivit betydligt dyrare än planerat. De är också nöjda över att ha kunnat rekrytera folk till partiets poster.

– Det är roligt att vi har kunnat tillsätta uppåt hundrafemtio platser i nämnder och bolag och att vi ser att många av våra förtroendevalda har stor erfarenhet och kunnande inom sina områden. Majoriteten av dem är inte traditionella politiker, säger Henrik Munck.

”Inte över än”

Nu är frågan om partiet kommer kunna återupprepa framgångarna även i nästa val. Missnöjespartiet Vägvalet fick göteborgarnas förtroende i två mandatperioder men i höstens val tog de sig inte över spärren. Demokraterna vill inte vara en tillfällig uppstickare utan arbetar för att bli ett etablerat parti med politik inom alla samhällsområden. Henrik Munck är säker på att de kan vara ett alternativ för väljarna även om de inte lyckas stoppa Västlänken.

– Även om Västlänken var en entrébiljett så vill vi förändra politiken till att bli pragmatisk och kunskapsbaserad. Jag tror att de flesta av våra nuvarande väljare och göteborgarna ser att kommunen behöver skötas på ett bättre sätt än idag. Många har sett att vi kan bidra med positiv utveckling till kommunen.

Men kommer de att rösta på er även nästa val om ni inte lyckas stoppa bygget?

– Västlänkenfrågan inte över än.

Läs vidare på nästa sida: Demokraternas första år

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter