Nyheter.

2017-07-13 10:18
Gothia Cups nya kampanj Respect Every Body ska lyfta frågan om respekt gentemot den egna och andras kroppar.  Bild: Adam Ihse/TT
Gothia Cups nya kampanj Respect Every Body ska lyfta frågan om respekt gentemot den egna och andras kroppar.

De tar upp kampen mot sexuella trakasserier

Efter förra årets skandal under Gothia Cup, där tre unga tjejer utsattes för sexuellt ofredande av en 35-årig man, markerar arrangörerna nu mot sexuella trakasserier.

Det var under förra årets invigning av Gothia Cup som tre 16-åriga tjejer stoppades av några fotbollsspelare och deras ledare. Personerna ville först ta bilder tillsammans med tjejerna, men situationen urartade när spelarna i stället började tafsa på och pussa dem. En av de inblandade gärningsmännen och den som agerade värst var spelarnas 35-årige ledare, som dömdes till två månaders fängelse för sexuellt ofredande i augusti. Mannen fick också betala skadestånd på 11 200 kronor till var och en av tjejerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Utbrett problem

Sexuella trakasserier är något som fått allt större uppmärksamhet i medierna det senaste året. Emma Knyckares enorma gehör på hennes idé om en mansfri festival är bara ett exempel på hur toleransen för mäns våld mot kvinnor tycks ha nått en gräns. Och inte heller Gothia Cup har sluppit undan problemet.

 

Kampanj ska uppmärksamma problemet

I år vill arrangören därför lyfta arbetet med respekt och tar frågan om hur vi uppträder mot varandra vidare även utanför spelplanen. Genom kampanjen Respect Every Body ska frågan om sexuella trakasserier lyftas. Fokus ligger på respekten för ens egen och andras kroppar.

− Vi vill gärna, som den förebild vi försöker vara, ta den möjligheten vi har att påverka ungdomarna som kommer till oss, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup till TT.

Deltagarna från 82 länder kommer att få tillgång till informationsmaterial i form av filmer, där flera internationella ambassadörer höjer rösten. Svenska landslagsanfallaren Lotta Schelin, den amerikanska storstjärnan Carli Lloyd och fransmannen Lilian Thuram för att nämna några. Tanken är att arbetet mot sexuella trakasserier ska komplettera fairplay-projektet Celebrate the Game som drogs i gång förra året. 

 

”Utmärkt möjlighet”

På söndag samlas 40 000 deltagare för att delta i cupen. Dennis Andersson ser den stora publiken som en utmärkt möjlighet att nå ut med viktiga budskap.

− Vi jobbar redan mot till exempel föräldrahets runt matcherna och för att alla ska behandlas lika både på och utanför planen, säger han till TT.