Nyheter.

2017-09-15 09:04
Minnesplatsen. Foto: GIL.
Minnesplatsen.

De ligger bakom minnesplats på Järntorget

I går väckte en mystisk minnesplats på Järntorget göteborgarnas uppmärksamhet. Det hela visade sig vara en protestaktion.

Minnesplatsen på Järntorget såg ut att uppmärksamma en person som mördats och väckte stor uppmärksamhet bland förbipasserande. Minnesplatsen förbryllade också polisen, som inte hade någon aning om vad det rörde sig om, samtidigt som många oroliga personer hörde av sig. På platsen fanns ett stort blomhav, lappar och kort och en handskriven lapp med texten "R.I.P. Sten".


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu visar det sig vara en aktion av organisationen GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som också står bakom ett antal uppmärksammade aktioner tidigare.

– Vi är inte intresserade av att ta bort all gatsten i staden och lägga asfalt, men vi vill att man lägger in bra fungerande gångstråk bland stenen. Så att människor med funktionsnedsättning kan ta del av sin stad. Det finns fördomar om att funktionsnedsatta har mindre förväntningar på livet och mindre intresse av att ta plats i det offentliga rummet, säger Anders Westgerd från GIL i ett uttalande. 

Anders Westgerd. Foto: GIL.
Anders Westgerd.

Aktionen riktar sig mot gatstenar i stadsmiljön som är ett hinder för personer med funktionsnedsättning.

– Jag hade varit och besökt några gamla kollegor på Magasinsgatan och började röra mig mot Drottninggatan, helt plötsligt faller jag handlöst framåt och ramlar på ansiktet och allt blir svart. Rullstolen hade fastnat i den ojämna gatstenen, säger Thomas Johansson, en medlem i organisationen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter