Nyheter.

2017-07-13 14:10
Carl Toller är ordförande för Chalmers studentkår, som öppnar det nya caféet Smak i augusti.  Bild: Noelle Madsen
Carl Toller är ordförande för Chalmers studentkår, som öppnar det nya caféet Smak i augusti.

De inför pant på matlådor: "Mindre miljöpåverkan"

I augusti öppnar Chalmers studentkår det nya caféet Smak som ska ha pant på matlådor. ETC Göteborg har pratat med studentkårens ordförande Carl Toller som berättar mer. 

Hur fungerar panten på matlådor?

– Det fungerar så att man vid första köpet av en matlåda betalar in en pant för matlådan. Nästa gång så lämnar man in sin matlåda, den behöver ej vara diskad, och får ut en ny med varm mat och betalar då endast för maten. Skulle man vilja så kan man även lämna in sin matlåda och få tillbaka panten. Panten kommer att vara ett självkostnadspris, alltså så mycket som det kostar att köpa in lådan. Det kommer serveras varm mat, två lunchalternativ där båda alternativen är vegetariska. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Vad hoppas ni att det leder till?

– En totalt mindre miljöpåverkan. Vi anser att hållbarhet är viktigt och ska genomsyra hela verksamheten. Därför har vi valt att öppna Smak för att prova nya koncept och lösningar. Vi kommer successivt utvärdera och se vad som fungerar och vad vi kan förbättra för att driva vårat miljöarbete framåt.

Ni kallar er ett hållbart kafé. Hur kommer ni mer att jobba med hållbarhet?

– Vi miljömärker alla våra lunchalternativ med ett kalkylerat koldioxid-utsläpp. Vi använder en beräkningsmetod från ett examensarbete från Chalmers som visar hur mycket utsläpp varje rätt har orsakat. Detta för att våra gäster ska kunna göra ett medvetet miljöbaserat val, samt att vi kan se hur vi kan arbeta med råvarorna för att sänka miljöpåverkan. Vi jobbar även med att köpa närodlat, säsongsenliga och ekologiska råvaror så långt det är möjligt.