INFO OM ETC.

2017-03-08 08:00
Hanna Strömbom, chefredaktör för ETC Göteborg.
Hanna Strömbom, chefredaktör för ETC Göteborg.

Därför behöver Göteborg en feministisk dagstidning

När vi startar den tar vi samtidigt på oss att syna oss själva. Vi kommer att räkna och redovisa andelen kvinnor och män som förekommer i tidningen och målet är 50/50. Det borde inte vara radikalt, det borde vara medialt folkvett, skriver Hanna Strömbom, chefredaktör för tidningen.

Feminism är inte bara ett vackert ord att klistra på saker, feminism är analys och handling.

Män tjänar mer. Män har mer makt. Män syns mer i historieskrivningen. Män hörs mer. Det är ingen slump.
Samhällets skevhet återspeglas även i medielandskapet. I en vanlig dagstidning är männen överrepresenterade. I gårdagens Göteborgs-Posten utgjorde de till exempel 60 procent. Snittsiffrorna för svensk dagspress är ofta ännu sämre.


Teckna en prenumeration nu – 199 kr/mån + Maria Svelands Bitterfittan 2 på köpet.


Vi köper inte det här. Så länge bilden av förebilder och samhällsmedborgare återskapas på samma sätt så förblir den bilden av män.

I april får Göteborg en ny dagstidning, ETC Göteborg. När vi startar den tar vi samtidigt på oss att syna oss själva. Vi kommer att räkna och redovisa andelen kvinnor och män som förekommer i tidningen och målet är 50/50. Det borde inte vara radikalt, det borde vara medialt folkvett.

Viktigare än själva siffran är att vi ständigt måste tänka efter. Vem ska vi tala med? Vem ska få höras och synas? Ibland måste inte beslutsfattaren få mest utrymme, ibland är det intressantare att möta den som berörs av beslutet. Ibland måste även de mindre etablerade få komma fram i ljuset. Och ibland kanske den kvinnliga fotbollsspelaren, skådespelaren, författaren eller forskaren är intressantast. Vårt jobb är att hitta dem, vi vet ju att de finns.

Ojämlikhet stannar på intet vis vid genus, men juridiskt kön är lätt att mäta så vi gör just det och vi vill ha det lika. Vi tar feminismen på allvar och vi tar vårt ansvar.