Nyheter.

2019-12-13 08:50
Det är extra trångt ombord i nordöstra Göteborg och på vagnarna som går därifrån mot stan. ”Vi har mycket kunder från nordost så där försöker vi satsa” säger Jarl Samuelsson. Bild: Sanna Arbman Hansing
Det är extra trångt ombord i nordöstra Göteborg och på vagnarna som går därifrån mot stan. ”Vi har mycket kunder från nordost så där försöker vi satsa” säger Jarl Samuelsson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Därför är det så trångt på spårvagnarna

Minns du inte när du senast fick en sittplats på en spårvagn på väg till jobbet? Måste du armbåga dig fram för att komma av bussen? Jarl Samuelsson på Västtrafik förklarar varför det är så trångt i kollektivtrafiken just nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En vanlig morgon vid Brunnsparken. Morgontrötta människor väller ut från spårvagnarna och lika många väntar på att hoppa på. De flesta får plats i mittgångarna och chauffören ropar att de måste backa från dörrarna. När hen signalerar att det är dags för avgång går dörrarna knappt att stänga. Att få plats med en barnvagn eller rullstol är otänkbart. Vagnen glider iväg och främlingars vinterjackor pressas mot varandra.

Om du upplever att det är ovanligt trångt på bussarna och spårvagnarna har du helt rätt. Under året har resorna med kollektivtrafiken i Göteborgs­regionen ökat med sex procent. Ökningen är störst på spårvagnarna där trafiken har växt med mellan sju och åtta procent. Jarl Samuelsson, affärsenhetschef på Västtrafik, tror att en förklaring är de stora ombyggnationerna i centrala Göteborg.

– Det är svårt att ta sig fram med bil och då väljer många kollektivtrafiken. Dessutom håller Göteborg på att gå från en småstad till storstad och i större städer blir det ofta tufft i rusningstrafiken, säger han.

Ny tabell på gång

På söndag inför Västtrafiks en nya tidtabell för hela regionen. Förhoppningen är att den ska minska trängseln. De populära linjerna får fler avgångar, till exempel buss 18 mellan Backa och Johanneberg och buss 25 mellan Balltorp och Länsmansgården. Det kommer även att sättas in fler pendeltåg till kranskommunerna. Samtidigt kommer linjer med färre resenärer att få ett minskat utbud.

– Vi gör nödvändiga förändringar hela tiden för att få med oss kunderna. Vi försöker använda de resurser vi har för att göra trafiken bättre. Det är trångt i Göteborgstrafiken samtidigt som vi får ett ökat resande. Då måste vi se till att få resurser på rätt ställen, säger Jarl Samuelsson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Längre vagnar

Under året kommer även antalet spårvagnar i Göteborg öka. Under rusningstimmarna idag går trafiken på max – så gott som alla fordon rullar. Därför har Västtrafik köpt in 40 nya spårvagnar. Den första anlände till Göteborg förra veckan och under våren ska den provköras minst 20 000 kilometer. Företaget räknar med att ett tiotal av de nya spårvagnarna kommer vara ute i trafiken om ett år.

Västtrafik ska också köpa in längre spårvagnar för att minska trängseln. Det ligger dock några år fram i tiden. De tittar också på att lägga om några busslinjer så att de inte trafikerar Brunnsparken. Nu blir det ofta långa köer med bussar och spårvagnar som väntar på att få köra in i flaskhalsen och släppa av sina passagerare.

Som resenär kan man underlätta för trafiken genom att resa vid andra tidpunkter än de mest populära. Jarl Samuelsson tipsar alla som inte måste resa i rusningstrafik att välja en tidigare eller senare resa.

– Ibland måste man såklart till jobbet, men ibland åker man på vissa tidpunkter av ren slentrian. Om du kan välja andra tider är det bra för dig och de andra resenärerna, säger Jarl Samuelsson.

Tidtabell för nästa år

Den nya tidtabellen gäller för hela nästa år. Men om trafikflödena förändras under årets gång kan Västtrafik gå in och ändra. De kan exempelvis sätta in förstärkningsbussar på sträckor där de märker att många reser. Enligt Jarl Samuelsson har de bättre koll än någonsin på var vagnarna brukar bli överfulla och vilka busslinjer som används flitigast. Tidigare förlitade de sig på att resenärerna blippade sina kort, men nu har de ett betydligt mer säkert sätt att föra statistik på.

– Om du tittar rakt upp vid ingången när du går på bussen eller spårvagnen så ser du en sensor som räknar alla kunder. Det gör att vi får väldigt detaljerad statistik hur flödena ser ut, säger Jarl Samuelsson.

Så kör vagnarna nästa år

Från och med söndag får flera populära linjer fler avgångar. Här är några av förändringarna i den nya tidtabellen.

Svart express

Kör oftare på morgonen på vardagar klockan 07–07.45 från Ljungkullen till Centralstationen. Kör oftare på eftermiddagen på vardagar klockan 16.30–17.15 från Centralstationen till Ljungkullen.

Spårvagn 13

Mellan den 16 december och 3 januari kör inte linjen mellan Sahlgrenska och Wieselgrensplatsen.

Buss 52

Under rusningstimmarna får linjen dubbelt så många avgångar mellan Pilbågsgatan och Korsvägen. Bussen kommer också att gå var 10:e minut på vardagar fram till klockan 19. Syftet är att minska trängseln ombord.

Buss 45

Eftersom få personer reser till Bäckebol på morgonen så kommer bara en tur att trafikera stadsdelen innan klockan 09. Linjen kör alltså inte till hållplatserna Bäckebolsmotet Östra, Bäckebol Södra, Bäckebol köpcentrum och Bäckebol Norra före klockan 09:00, med undantag för turen klockan 06.05 från Hjalmar Brantingsplatsen.

Blå express

Varannan tur kommer att köra via väg 190 i stället för Olstorpsvägen. Det innebär att de turerna inte stannar på någon hållplats mellan Stannum och Hjällsnäsvägen. Förändringen görs av säkerhetsskäl eftersom det är svårt för bussarna att mötas på den smala Olstorpsvägen.

Västtågen Kungsbacka–Göteborg

Sträckan förstärks med fler avgångar. Det sätts bland annat in nya tåg från Kungsbacka till Göteborg klockan 09.34 och 14.04 på vardagar.

Västtågen Göteborg–Trollhättan–Uddevalla

Sträckan förstärks med fler avgångar. Under vardagseftermiddagarna kommer ytterligare en avgång ske i vardera riktning.

Källa: Västtrafiks hemsida.