Nyheter.

2020-09-11 12:00
Lisbeth Pipping, talesperson för 18 april-kommittén, en organisation som är döpt efter det datumet då protesten mot marknadshyror egentligen var planerad. Den 12 september är protestens nya datum.  Bild: Privat
Lisbeth Pipping, talesperson för 18 april-kommittén, en organisation som är döpt efter det datumet då protesten mot marknadshyror egentligen var planerad. Den 12 september är protestens nya datum.
Puffetikett
ETC Göteborg

Coronasäkrar protester mot marknadshyror

På lördag hålls flera demonstrationer mot att regeringen vill införa marknadshyror i nyproduktion. ETC Göteborg har pratat med Lisbeth Pipping, talesperson för 18 april-kommittén som ligger bakom protesterna som ska äga rum på flera torg i Göteborg och även på några platser i övriga Sverige

Varför är det viktigt för er att visa motstånd mot marknadshyror?

– Jag menar att det är nutidens största utslagning mot människor som bor i hyresrätter. Man skapar en otrygghet för människor under den värsta krisen på många år. Människors hyror kommer att höjas med otroliga summor vilket innebär att många kommer tvingas att flytta från sin trygghet. Man pratar om att de med betalningsvilja ska få bo kvar i de fina lägenheterna, men jag menar att alla ska få bo var som helst och att man inte ska tvinga folk att flytta.

Vad är syftet med protest­erna?

– Vi hade stora förhoppningar när 18 april-kommittén bildades men sedan kom covid-19 och det fanns ingen möjlighet att genomföra demonstrationen den 18 april som planerat. Vi tycker att frågan försvann från debatten då och väljer därför att nu genomföra en covid-19-säker demonstration, eller som jag vill kalla dem, torgmöten. Vi känner att vi måste tala om för beslutsfattarna och fastighetsägare att vi fortsätter kämpa för allas rätt till bostad.

Ni ska genomföra fysiska demonstrationer, trots corona. Hur ska det gå till på ett säkert sätt?

– Vi ska ha demonstrationer på flera ställen samtidigt för att sprida ut människor. Vi från organisationen kommer vara på plats och se till att det är covid-säkert på torgen. Vi har uppmanat alla som har minsta symptom att hålla sig hemma och alla ska hålla en till två meters avstånd till varandra. Många av de som är aktiva i 18 april-kommittén kommer också ha munskydd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Här planeras protester

GÖTEBORG
Gamlestads torg kl. 12.00
Angered centrum kl. 12.00
Olskrokstorget kl. 12.00
Mariaplan kl. 12.00
Järntorget kl. 14.00
Frölunda torg kl. 16.00
Mölndals torg kl. 16.00
Kortedala torg kl. 16.00
Hammarkulletorget kl. 16.00

Manifestationer anordnade av andra grupper:

GÖTEBORG
Vårväderstorget kl. 14.00,
Hjalmar Brantingsplatsen kl. 15.30,
arrangör: Ung Vänster Göteborg

STOCKHOLM
Sergels torg 12.00 - 13.00
arrangör: Nätverket Rädda Hyresrätten

Källa: nejtillmarknadshyror.se