Nyheter.

2019-03-12 08:33
Elinor Bylund, sektorchef för individ- och familjeomsorg och funktionshinder. Bild: Sao-Mai Dau
Elinor Bylund, sektorchef för individ- och familjeomsorg och funktionshinder.
Puffetikett
ETC Göteborg

Chefen: Kostnaderna ökar omotiverat mycket

I stadsdelen Örgryte-Härlanda larmar socialsekreterare om att de pressas att göra striktare bedömningar av bostadslösa som söker hjälp. Men enligt sektorchefen Elinor Bylund är det ett måste.

”Jag ska inte sticka under stol med att det annars kan bära iväg och kosta mycket pengar. Vi behöver sätta någon form av gräns”, säger hon.

Örgryte-Härlanda sticker ut när det gäller kostnader för köp av boende jämfört med andra stadsdelar, enligt Elinor Bylund, sektorchef för individ- och familjeomsorg och funktionshinder.

– Så det är extra viktigt att se över hos oss. Vi är mitt inne i en process där vi måste ompröva sättet att resonera kring hur man hanterar bistånd i form av boende, framförallt med fokus på prövning av nödbistånd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Elinor Bylund framhåller att, oavsett om man tycker det kan vara positivt att stadsdelen är generös, så räcker pengarna inte till. Inom hela kommunen pågår ett förtydligande av reglerna för prövning av nödbistånd, för att hanteringen ska bli så lik som möjligt mellan de olika stadsdelarna, berättar hon.

– Jag ska inte sticka under stol med att det annars kan bära iväg och kosta mycket pengar. Vi behöver sätta någon form av gräns.

Individens ansvar

Hon understryker också individens ansvar att lösa sin egen situation. Men rätten till bistånd väger fortfarande tyngre än att försöka hålla nere kostnader, menar Elinor Bylund.

– Men att vi tittar på det här är för att kostnaderna ökar så mycket hos oss, omotiverat mycket. Nödbistånd som går till personer som egentligen inte tillhör socialtjänstens målgrupp tenderar att bli tillsvidarebistånd. Det måste ses över.

Hon tror inte heller det nödvändigtvis blir dyrare för samhället i längden om socialen är striktare med vilka som kan få bistånd.

– Där kommer det här med det egna ansvaret in igen. Det blir inte så bra ibland när vi ses som snälla inom socialtjänsten. Det gör att folk kanske inte gör det de skulle behöva göra. För de som faktiskt har förmågan att lösa sin egen situation blir det att vi gör dem en björntjänst.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Sparåtgärder i Örgryte-Härlanda som påverkar socialtjänsten

Biståndsbedömningar inom Barn och unga, ­Vuxenstöd, ­Ekonomiskt ­bistånd och Funktionsstöd ska vara ”strikta”.

Fem tjänster försvinner.

Administrativa processer ska effektiviseras.