Nyheter.

2019-07-10 08:29
Bild: Qviding
Puffetikett
ETC Göteborg

Brännöbor samlar pengar till laget – sponsor drog sig ur efter regnbågströja

När krogen Brännö varv drog tillbaka sitt sponsorstöd till Qviding på grund av regnbågströjorna reagerade Brännöborna. På några dygn samlade de in 26 000 kronor till stöd för klubben.

Skärgårdskrogen Brännö varv har fått kritik för att de drog tillbaka sitt ekonomiska stöd till fotbollsföreningen Qviding när de lanserade en regnbågsfärgad matchtröja. Nyheten väckte något av ett ramaskri på ön. Som motkraft startades initiativet Brännö regnbåge som på några dygn samlade in över 26 000 kronor från boende på Brännöbor.

Över hundra öbor har engagerat sig i insamlingen. Pengarna har gått till sponsring av tre regnbågströjor till Qviding FIF och resten till Brännöföreningens barn- och ungdomsverksamhet. Initiativtagarna vill inte uttala sig, men en av dem som skänkt pengar berättar:


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag är själv hbtq-människa och känner samhällsklimatet hårdna. Då är det himla fint att se goda motkrafter få sådan snabb uppslutning. Café varvet drog tillbaka sitt sponsorbidrag och vi skickade tre gånger så mycket tillbaka till Qviding. Personligen är jag också glad att det var ”vanliga straighta medelålders människor” här på Brännö, som först reagerade. Det bådar gott för framtiden.

Väckt stort intresse

På sin hemsida skriver Qviding att tröjorna blivit en riktig snackis. Enligt dem har många hört av sig och vill synas på de nya matchstället. Nu säljer de särskilda sponsorpaket där man får sitt företagsnamn tryckt på en av tröjorna.

Efter sitt agerande har Brännö varv fått en lång rad kommentarer på sin Facebooksida. En person skriver att han aldrig skulle sätta foten på det homofobiska caféet och en annan hälsar att ”maten smakade varken bättre eller sämre än hos många andra men just nu lämnar er mat en bitter eftersmak”. Andra går in och försvarar Brännö varv och skriver att de har bra värdegrund och att det är ”skoj att se det finns trevliga företag som verkligen våga säga vad dom flesta tycker”.

ETC Göteborg har sökt Brännö varv, men utan resultat.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vad har hänt?

I samband med Pridefestivalen lanserade fotbollsklubben Qviding FIF ett nytt bortamatchställ med regnbågsfärgade detaljer. Det skulle symbolisera deras jämställdhetsarbete och att alla var välkomna till klubben.

När nyheten presenterades för sponsorerna valde skärgårdskrogen Brännö varv att dra tillbaka hälften av sitt ekonomiska stöd till föreningen. De menade att man inte skulle tvinga på spelarna politiska budskap och att medlemmarna borde fått tycka till innan tröjorna infördes.

Klubben betalade tillbaka hela bidraget eftersom de vill att alla sponsorer ska stå bakom deras värderingar.