Nyheter.

2018-08-10 12:15
 • Med hjälp av specialutrustade fiskebåtar kunde 18 tonfiskar fångas in och märkas under september och oktober månad förra året.  Bild: Olof Engstedt/Sportfiskarna
  Med hjälp av specialutrustade fiskebåtar kunde 18 tonfiskar fångas in och märkas under september och oktober månad förra året.
 • Flera protester har ägt rum runt om i världen de senaste åren för att stoppa överfisket av den blåfenade tonfisken för att förhindra att den utrotas. Bild: Jacques Brinon/AP
  Flera protester har ägt rum runt om i världen de senaste åren för att stoppa överfisket av den blåfenade tonfisken för att förhindra att den utrotas.
 • Efter kraftigt överfiske försvann den blåfenade tonfisken från svenska vatten under 60-talet. Men nu är den tillbaka igen. Bild: Chris Park/AP
  Efter kraftigt överfiske försvann den blåfenade tonfisken från svenska vatten under 60-talet. Men nu är den tillbaka igen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Blåfenad tonfisk ökar på Västkusten

Sedan den blåfenade tonfisken återvände till Västkusten för några år sedan har den ökat stadigt. Om ett par veckor kommer resultaten in från Skandinaviens första märkningsprojekt av tonfisk, där fiskens
livsstil ska kartläggas. Men redan nu kan forskarna se vissa resultat.

Under flera årtionden lyste den blåfenade tonfisken med sin frånvaro i svenskt vatten. Sedan 2010-talet är dock bjässen tillbaka på Västkusten.
För att ta reda på mer om fiskens levnadssätt påbörjades i september förra året Skandinaviens första sändarmärkning av blåfenad tonfisk utanför Måseskär på Västkusten.

Bakom projektet står SLU Aqua, danska DTU Aqua och WWF. Med hjälp av fiskare från Sportfiskarna, märkare och forskare, fångades tonfiskar in på specialutrustade fiskebåtar, försågs med sändare och släpptes tillbaka i havet. I oktober avslutades märkningarna. Sammantaget kunde då konstateras att 18 tonfiskar försetts med sändare – 14 stycken märkta av det svenska teamet och fyra stycken av danskarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det blev väldigt lyckat. DNA-prov togs också från alla tonfiskar som märktes och på så sätt kan vi koppla genetisk information till rörelsemönster och annan data, säger Massimiliano Cardinale, forskare vid Institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Enligt Cardinale är forskarna främst ute efter att se vilket bestånd tonfiskarna tillhör, vilka rörelsemönster de har och vilka temperaturer de vistas i.

I höst presenteras resultatet

Tanken med märkningen är att den ska sitta på fisken under 12 månader för att sedan släppa från djuret och då skicka data till en satellit. I september väntas därför slutligt resultat om tonfiskarnas livsstil. Av de 18 tonfiskar som märktes under förra hösten är det dock endast fem stycken som fortfarande bär på sina sändare.   

– Det är något vi räknade med från början. Om fiskarna är stora så kan märkningen släppa, så vi var förberedda, säger Massimiliano Cardinale.

Från Skegerrak till Medelhavet

Märkningen av de 13 tonfiskarna som redan släppt sina sändare är dock inte förgäves. Enligt Cardinale har forskningsgruppen kunnat analysera data även från dessa.

– Vi kan se att dessa tonfiskar har rört sig såsom vi förväntat oss.
De förflyttar sig från Skagerrak, runt Skottland och via Biscayabukten till Medelhavet – där de förhoppningsvis leker. Det är dock först i september vi kan göra en riktig bedömning av mönstret. Då kan vi också se varifrån tonfisken kommer ifrån. Teorin är att de är från Medelhavet, men de skulle också kunna vara från till exempel Mexikanska golfen.

Sedan den blåfenade tonfisken återvände till svenskt vatten har den ökat stadigt. Enligt Massimiliano Cardinale följer bestånden vid räkningen 2017 de senaste årens positiva utvecklingstrend.

– Historiskt sett har tonfisken förekommit i stora mängder i Skagerrak och Kattegatt. Mängder av tonfisk vandrade till och med in i Öresund. På 1940-talet gjordes en toppnotering på 2000 ton tonfisk uppfiskad av svenska flottan.

Under andra halvan av förra århundradet blev plötsligt prognoserna mycket dystrare. Som en konsekvens av för hårt fiske av arten, främst i Medelhavet, försvann den från våra områden under 60-talet. Men nu finns alltså den blåfenade tonfisken återigen i svenskt vatten.

Ökat efter restriktionerna

– Vi misstänker att förklaringen främst är att bestånden helt enkelt har ökat i och med begränsningen av fisket i Medelhavet och en bättre förvaltning. Sedan har bestånden för tonfiskens föda, sill och makrill, ökat här, vilket också kan vara en förklaring. Tonfisken måste äta hela tiden och de färdas där det finns mat.      

Under denna höst kommer danska DTU Aqua med största sannolikhet att fortsätta med ett eget märkningsprojekt i trakterna kring Måseskär. Än är det osäkert hur årets bestånd av blåfenad tonfisk kommer att se ut vid den årliga sammanställningen i oktober.

–  Det har redan varit några observationer i Öresund under juni och juli. Det finns ju alltid en risk att de inte kommer om det inte finns tillräckligt med föda, samt om klimatet inte passar dem – såsom för höga eller för låga temperaturer, säger Massimiliano Cardinale.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Många arter på tillväxt

Den blåfenade tonfisken är inte ensam om att vara på tillväxt – flera arter av fisk och skaldjur ökar i vattnen kring Sverige.

Enligt SLU:s rapport ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017” visar följande arter på tillväxt i Nordsjön och Kattegatt:

Marulk

Skarpsill

Rödtunga

Rödspätta

Skrubbstäda

Mer bekymmersamt är det dock för hummern, medan nordhavsräkan, havskräftan och krabbans bestånd är på ungefär samma nivå som tidigare år.

För vissa arter, såsom blåmusslan och ostronet, är underlaget för begränsat för att kunna dra några slutsatser.

Blåfenad tonfisk

• Fisken kan bli upp till tre meter lång och väga 500 kilo.

• Lever ända ner på 500 meters djup i norra Atlanten och norra Stilla havet.

• Är på ständig vandring i jakt på föda. Den har under de senaste åren anlänt till svenskt vatten under sommartid.

• Arten anses akut hotad och får därför inte fiskas i svenska vatten. Den får inte fritidsfiskas internationellt eller nationellt.

• Märknings-projektet för blåfenad tonfisk har fått stöd av ICAAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas).

Källa: Hav-och vattenmyndigheten/SLU