Nyheter.

2020-10-02 09:00
  • Daniel Bernmar (V).  Bild: Sanna Arbman Hansing
    Daniel Bernmar (V). 
  • Karin Pleijel (MP).  Bild: Annelie Moran
    Karin Pleijel (MP). 
Puffetikett
ETC Göteborg

Bernmar (V): ”Fått mer gjort än någon tidigare opposition”

Det rödgrönrosa samarbetet har inte satt sig passivt bredvid och låtit Alliansen styra staden själva. I Göteborgs kommunfullmäktige råder inte längre några gamla regler, vilket skapat nya vägar och möjliga uppgörelser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I efterdyningarna av valet 2018 föddes plötsligt ett nytt block i Göteborgspolitiken. Efter att ha tröttnat på en socialdemokrati som enligt deras mening verkade betydligt mer intresserad av att sträcka ut handen åt höger, så förklarade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att de istället skapade en egen valteknisk och budgetmässig samverkan utan S. När röken hade lagt sig fanns istället fem block och Alliansen hade hamnat i förarsätet. Efter två år på passagerarsidan menar det nya blockets gruppledare Daniel Bernmar (V) att de ändå åstadkommit en hel del.

– Vi har nog fått mer gjort än vad någon opposition någonsin har åstadkommit. Det får man nog säga. Vi har ju suttit i passagerarsätet, fast på framsidan. Så jag tycker ändå vi kan vara stolta över  vad vi lyckats får igenom utifrån det. Allt från att behålla den särskilda anställningstryggheten till härom veckans beslut om att slopa det aktiva skolvalet. Vi har stoppat privatiseringen av arenorna, räddat bemannade lekplatser, räddat simskolan och en hel del annat, säger Daniel Bernmar.

Extraordinärt läge

Både han och Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel håller med Jonas Attenius om att det är ett extraordinärt läge i politiken just nu med fem politiska block.

– Det mest positiva med det är att det är ett mer dynamiskt läge. Men det är på bekostnad av ett långsiktigt ansvarstagande, säger Karin Pleijel.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Daniel Bernmar är inne på samma sak. Styrkan i det parlamentariska läge som uppstått är de nya möjliga vägarna framåt via olika samarbeten.

– Det som är nackdelen är att det är väldigt svårt att utkräva ansvar och att många av de här fem spelarna agerar väldigt ansvarslöst i förhållande till staden tycker vi. För göteborgarna är det nog svårt att se vem som bär ansvar för en specifik fråga och det är ju inte så positivt.

”Har gått i snigeltakt”

De båda lyfter de utförsäljningar som flaggas för i Alliansens budget som ett av de största orosmomenten för de två åren som återstår av mandatperioden.

– Det har gått i snigeltakt och hittills har de inte kommit någonstans. Men, det är två år kvar och jag skulle säga att det är det största hotet vi står inför. Utförsäljningar av både kommunala bolag och fastigheter som jag är övertygad om att göteborgarna vill behålla, säger Daniel Bernmar.

Miljön ett orosmoln

Även miljön och sociala frågor lyfts från de rödgrönrosa som stora orosmoment framåt.

– Jag är förtvivlad över klimatarbetet som behöver steppa upp betydligt. Vi måste öka tempot, men det är svårt att få till det i det här parlamentariska läget. Sen finns det många delar på den sociala sidan som jag också oroar mig för. Vi såg ju till exempel coronakrisen och den blixtsnabbhet man behöver ha för att agera rätt i ett sådant läge. Där fick vi en väldigt allvarlig situation i äldreomsorgen med många tragiska dödsfall. Det lilla högerstyret vi har med 24 mandat – det blev inte bra, säger Karin Pleijel.

Mandatfördelning i kommunfullmäktige

S: 17

D: 14

M: 12

V: 11

SD: 7

L: 6

MP: 6

KD: 3

C: 3

FI: 2