Nyheter.

2019-02-03 08:12
  • Elin Ersson vägrade att sätta sig ner på det flygplan som skulle deportera en man från Landvetter till Afghanistan. Nu ställs inför rätta för sitt agerande. Bild: Caroline Lindgren
    Elin Ersson vägrade att sätta sig ner på det flygplan som skulle deportera en man från Landvetter till Afghanistan. Nu ställs inför rätta för sitt agerande.
  • Tomas Fridh är Elin Erssons advokat menar att Elin följde pilotens order på planet. Bild: Anders Ylander/TT
    Tomas Fridh är Elin Erssons advokat menar att Elin följde pilotens order på planet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Asylaktivisten Elin Ersson ställs inför rätta i Göteborg

I somras blev Elin Ersson världskänd efter att ha vägrat sätta sig ner ombord på ett flygplan som skulle deportera en man till Afghanistan. Hon åtalades för brott mot luftfartslagen och idag ställs hon inför rätta i Göteborg.

Ett halvår har gått sedan asylaktivisten Elin Ersson vägrade att sätta sig ner på det flygplan som skulle deportera en man från Landvetter till Afghanistan, via Turkiet. Deportationen stoppades och livesändningen hon gjorde under sin aktion blev viral och skapade rubriker över hela världen.

– Det känns bra att veta att jag gjort något bra, sade Elin Ersson i en intervju med ETC Göteborg en vecka efter händelsen.

Under hösten åtalades hon för brott mot luftfartslagen, vilket kan ge upp till sex månaders fängelse. I dag påbörjas förhandlingar i Göteborgs tingsrätt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Följde pilotens order”

Enligt hennes advokat, Tomas Fridh, har hon dock inte gjort sig skyldig till något brott. Till skillnad mot vad åklagaren hävdar har Elin Ersson nämligen följt flygkaptenens uppmaningar, menar han.

– Hon ville att piloten skulle ta ställning till den tvångsutvisning som skulle ske med planet. Det första hon sade när hon kom ombord var att hon var beredd att följa pilotens order. Så fort hon fick höra från personalen att piloten sagt att hon skulle gå av planet så gjorde hon det, säger Tomas Fridh.

Har det skett liknande aktioner i Sverige tidigare?

– Det är en komplicerad fråga. Tittar man på vilka som åtalats finns inga fall som liknar det här, då har det till exempel handlat om personer som vägrat släcka sin cigarett när de redan är uppe i luften. Men den här typen av aktioner har inte tidigare lett till påföljd. Det finns flera fall där polisen har inlett utredningar, men de har lagts ner eftersom de inte kunnat styrka något brott.

ETC Göteborg har sökt åklagaren för kommentar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter