Nyheter.

2019-03-08 11:00
Bara i Lilla Edet och Partille är det fler kvinnor än män på ordförandeposterna. Bild: Sanna Arbman Hansing, Janerik Henriksson/TT
Bara i Lilla Edet och Partille är det fler kvinnor än män på ordförandeposterna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ännu fler män i toppen efter höstens val

Efter höstens val har andelen kvinnliga toppolitiker blivit lägre. I Ale kommun är bara en av de nio politiska ordföranden en kvinna.

”Det ser såklart inte så roligt ut, det är väldigt gubbigt”, säger Mikael Berglund (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Förra mandatperioden var kvinnorna i majoritet bland Ale kommuns politiska ordföranden. Fem av de åtta nämndordförandena var kvinnor och både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige leddes av kvinnor. Efter höstens val lämnade Socialdemokraterna över makten till en koalition bestående av allianspartierna, Miljöpartiet och Framtid i Ale. I samband med det skiftade även könsfördelningen bland kommunpolitikerna och idag är bara en av de nio ordförandena en kvinna.

– Det är inget medvetet val men det har blivit lite mycket män i vår kommun. Det är få kvinnor inom politiken som vill och kan ha den här typen av uppdrag, så vi har tyvärr inte haft ett så stort urval, säger Mikael Berglund (M) som är kommunstyrelseordförande i Ale.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Män överst på listan

I höstas hade alla partier, förutom Centerpartiet och Socialdemokraterna, manliga politiker överst på sina lokala valsedlar. Hur man sedan väljer ordföranden är lite olika inom partierna, men vanligtvis är det partiernas valberedning som föreslår kandidater. Mikael Berglund önskar att partierna i den styrande koalitionen skulle fått till en jämnare fördelning av ordförandeposterna, för invånarnas skull.

– Det påverkar helt klart kommuninvånarna. Vi ska företräda alla invånare, men det är klart att gubbarna är väl företrädda i vår kommun. Jag tror inte man kan förenkla och säga att bara kvinnor kan företräda kvinnliga väljare, men det är klart att man ibland tänker och värderar annorlunda. Det hade varit avsevärt mycket bättre om vi hade varit jämställda, säger han.

Får många kommentarer

Den enda kvinnliga ordföranden i Ale kommun är centerpartisten Elena Fridfelt. Hon styr över omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden vilket innebär att hon har ansvar för bland annat äldreomsorgen, flyktingmottagandet och den kommunal hälso- och sjukvården. Att hon är den enda kvinnliga ordföranden har väckt en del reaktioner.

– Det är många som har kommenterat det, både andra politiker och folk utifrån. Såklart har vi också pratat om det oss emellan, men inte mer än att vi har konstaterat att ”oj, nu blev det så här”, säger Elena Fridfelt.

Däremot tycker hon inte att det påverkar henne så mycket att manliga politiker har alla de åtta andra ordförandeposterna.

– Det påverkar inte mitt jobb. Förutom kanske den generella känslan att jag tycker att det är bra med mångfald inom politiken. Man kan kolla på andra aspekter som var vi kommer ifrån och var vi är födda, och konstatera att vi är en homogen grupp på fler sätt än just kön, säger hon.

Andelen kvinnor minskar

Sedan förra valet har andelen kvinnliga toppolitiker i Göteborgsregionen minskat. Idag är 66 procent av ordförandena i Storgöteborgs nämnder och kommunfullmäktige män. När ETC Göteborg gjorde en likadan mätning för två år sedan var motsvarande siffra 59 procent. Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar om genus och representativ demokrati. Hon säger att andelen kvinnor inom politiken blev betydligt högre efter valet 1994, men sedan dess har utvecklingen i princip stått stilla.

– Andelen kvinnor har legat på ungefär samma nivå länge. Men att det sker en tillbakagång är ett nytt fenomen. Det här får partierna se som en varningsklocka, säger hon.

Statsvetaren Lena Wängnerud: "Partierna borde se siffrorna som en varningsklocka." Bild: Sanna Arbman Hansing
Statsvetaren Lena Wängnerud: "Partierna borde se siffrorna som en varningsklocka."

Andelen kvinnliga toppolitiker skiljer sig åt mellan kommunerna. Lilla Edet och Partille sticker ut i statistiken genom att ha fler kvinnliga än manliga toppolitiker. Stenungsund och Alingsås har lika många män som kvinnor medan de andra nio kommunerna har en övervikt av män. Förutom Ale kommun så har även Öckerö, Härryda och Kungälv bara en enda kvinnlig politisk ordförande i respektive kommun. Enligt Lena Wängnerud spelar andelen kvinnor på de politiska toppositionerna roll på två olika sätt.

– Den ena är för legitimiteten, för själva besluten. Om stora väljargrupper ser att de inte är representerade kan det skapa en känsla av att politiken inte angår dem. Det andra är att vi vet att kvinnliga politiker tenderar att lyfta fram frågor som är viktiga för kvinnliga väljare. Det är kanske inte så viktigt under en begränsad mandatperiod, men långsiktigt kan det påverka politikens innehåll, säger hon.

Högre prioritet

Av de två anledningarna hoppas hon att partierna ska börja prioritera sitt jämställdhetsarbete högre. Hon tycker att det borde vara en återkommande punkt på deras dagordningar.

– Partierna har nyckelrollerna här. De måste fundera på vilka signaler de skickar och vilka de vill skicka. Man kan också se i vilka nämnder man tillsätter kvinnliga och manliga ordföranden. Om man under en lång tidsperiod bara har kvinnor som ordförande i sociala nämnder, skickar man inte då signaler till väljarna att sociala frågor bara angår den kvinnliga delen av befolkningen?

Svårt att bryta igenom

Mikael Berglund, kommunstyrelseordförande i Ale, skulle gärna se fler kvinnor i sitt parti. Han berättar att Moderaterna har försökt attrahera fler kvinnor genom att erbjuda barnaktiviteter i samband med mötena, eftersom de såg att många droppade av när de bildade familj. Den strategin gav inga resultat. Han tror inte på att kvotera in kvinnliga politiker till toppositionerna, men skulle gärna hitta nya vägar att locka dem till partiet.

– Det är klart att det finns kompetenta kvinnor i Ale, det gäller bara att attrahera dem till politiken. Kanske beror det på att det är svårt för dem att bryta igenom i en gubbvärd. Det finns också andra sätt att påverka samhället, många kvinnor är till exempel bra på att nå ut via sociala medier. De kanske inte lockas så mycket av den tungrodda kommunpolitiken, säger Mikael Berglund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så styrs en kommun

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Där sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år. Arbetet leds av en ordförande.

Kommunstyrelsen utses av kommunfullmäktige och fungerar som kommunens regering. Styrelsens ordförande är ett kommunalråd från det politiska parti eller block som vunnit valet.

En nämnd är en grupp politiker som ansvarar över ett särskilt område. Varje kommun bestämmer själv vilka nämnder de vill ja, men några vanliga är miljönämnd, socialnämnd och kulturnämnd. Nämnderna har varsin ordförande.

66%

Så många procent av ordförandena i Göteborgs och kranskommunernas kommunstyrelser, kommunfullmäktige och nämnder är män.

44%

Så många procent av ordförandena i Göteborgs och kranskommunernas kommunstyrelser, kommunfullmäktige och nämnder är kvinnor.

0

Så många kvinnor är ordförande i byggnadsnämnderna i Göteborg och kranskommunerna. Det innebär att det är manliga politiker som har det sista ordet när det kommer till stadsplanering i hela Storgöteborg.

11

Så många av de 13 kommunstyrelseordförandena är män. Det är bara i Partille och Lilla Edet som den högsta kommunpolitikern är kvinna.