Nyheter.

2017-08-09 11:45
Blommor, ljus och leksaker lämnades utanför huset där tragedin skedde.  Bild: Håkan Bjärsdal
Blommor, ljus och leksaker lämnades utanför huset där tragedin skedde.

Ann Tåhlin: "Det handlar om att vara saklig"

När Ann Tåhlin nu ska utreda den uppmärksammade familjetragedin som krävde fyra liv i Gårdsten, har hon en klar uppfattning om vad jobbet kräver. Det gäller att inte dras med känslomässigt.

Du tvekade aldrig att ta uppdraget?

– Nej, jag tycker att det känns bra att kunna få bidra till att det här blir en genomgripande utredning. Det handlar om att vara saklig, inte dras med känslomässigt när man pratar med personal och granskar handlingar. Det är ju en oerhört tragisk händelse som berör många och med stort massmedialt intresse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Det jag behövde ta ställning till var möjligheten att få tiden att göra det. Men jag befinner mig mellan två anställningar, så det gick att lösa med min nuvarande arbetsgivare, Mölndals Stad, där jag är enhetschef inom social- och arbetsmarknadsförvaltningen, och mitt framtida jobb på ett konsultföretag. Där ska jag arbeta som konsult inom socialtjänstområdet.

Vilken är din bakgrund som gjort att du fått uppdraget?

– Jag har jobbat med tillsynsverksamhet i åtta år. Jag har granskat Lex Sarah-anmälningar tidigare där det handlat om allvarliga missförhållanden och risker för allvarliga missförhållanden. Jag är alltså van att titta på sådana här ärenden, även om denna typ av händelse som tur är är väldigt sällsynt.

 

Ann Tåhlin kommer att granska socialen efter Gårdstenstragedin.  Bild: Privat.
Ann Tåhlin kommer att granska socialen efter Gårdstenstragedin.

 

"Visar det sig finnas bristande riktlinjer kan det förstås bli en politikerfråga."

 

 

Hur ska du lägga upp arbetet med utredningen?

– Jag har fått en första kort information av min uppdragsgivare. Jag kommer att börja med att granska dokumentation, mest av praktiska skäl, det är semestertider och folk kan vara svåra att få tag i. Sedan ska det planeras in samtal med berörda. Jag ska intervjua ansvariga chefer, granska rutiner och riktlinjer inom stadsdelen och intervjua personal som varit i kontakt med ärendet/familjen.

– Två månader har jag på mig – sedan ska det vara klart och därefter ska min utredning i sin tur granskas av IVO.

Hur tror du att du blir bemött av dem du granskar?

– Jag tror inte det blir några problem. Personer som jobbar inom socialtjänsten, ja även i andra jobb förstås, vill göra rätt och göra ett bra och gott arbete. Och gör man inte rätt vill man veta det för att inte göra fel igen. Det är i alla fall min erfarenhet från tillsynsarbetet.

Kommer du att prata även med politikerna?

– Nej, det är förvaltningen, huvudmannens handläggande och utförande som granskas. Men visar det sig finnas bristande riktlinjer kan det förstås bli en politikerfråga. Och ytterst är ju politikerna ansvariga – förvaltningen arbetar på delegation från politikerna i nämnden.