Nyheter.

2017-05-19 12:00
Roozbeh Behtaji från den ideella föreningen Göthenburgo.  Bild: Hanna Strömbom
Roozbeh Behtaji från den ideella föreningen Göthenburgo.

Angeredsbor kan starta egen tv

Snart ska Angered få en egen nyhetsredaktion där invånarna själva bestämmer vad de vill bevaka. I helgen kan den som vill gå en kurs för att lära sig filma och intervjua.

Den ideella föreningen Göthenburgo tycker att det saknas en balanserad bild av vad som händer i områden utanför centrum. Därför vill de ge invånarna möjligheter att själva berätta om vad som är på gång just i deras kvarter.

Deras nästa projekt är att starta upp en tv-redaktion i Angered och i helgen är de med och ordnar en kurs i film- och intervjuteknik på Blå stället.

– Medierna har inte lyckats så bra med att nyanserat skildra stadens olika delar, därför vill vi starta lokala redaktioner där invånarna själva gör inslagen. Jag är själv därifrån och där finns ett aktivt ungdomsråd, vacker natur och massa annat som folk inte känner till, säger Roozbeh Behtaji som är grundare och konstnärlig ledare för Göthenburgo.

I höstas gjorde Göthenburgo en liknande satsning i Mölndal. Tillsammans med kommunen satte de ihop en ungdomsredaktion med tre nyanlända ungdomar och tre som växt upp i staden. De fick lära sig att filma och redigera och i mars hade deras första program premiär på Öppna kanalen.

– Den här gången riktar vi oss inte bara till ungdomar utan till folk i alla åldrar. Hittills har både 20-åringar och 50-åringar anmält sig och det är bra för vi har hållit isär generationerna i Sverige för länge nu.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vill vidga göteborgarnas vyer

Sedan ett år tillbaka har Sveriges Television en redaktion i Angered. Roozbeh Behtaji tror att de kommer att jobba lite annorlunda.

– Här kommer initiativet från människorna själva. Dessutom gör vi inte nyheter utan låter människor berätta om sitt liv på ett sätt som kan vara intressant både i dag och om hundra år. Man kan filma hur man bor och när ens granne läser upp en dikt, säger Roozbeh Behtaji.

Han hoppas att den kommande tv-redaktionen och deras andra projekt ska få göteborgarna att se fler delar av staden.

– Jag kan sitta på Kino och prata med mina vänner om platser i Berlin men inte om Angereds centrum för de har inte varit där. Många har så dålig koll på andra stadsdelar och jag hoppas att folk ska börja förstå att det finns så mycket mer i stan än centrum, säger han.

Tv-utbildning i Angered

Kursen pågår på lördag och söndag klockan 10 till 16 på Blå stället i Angered.

Den arrangeras av ABF, Göthenburgo, Blå stället Medialabb och kulturskolornas filmsatsning Action.

Kursen är gratis och man behöver ingen tidigare erfarenhet. Alla över 16 år är välkomna.

Förhoppningen är att kursen ska leda till att det startas en tv-redaktion i Angered till hösten.