Nyheter.

2017-10-24 04:49
Foto: Henrik Montgomery / TT

”Allvarlig kritik de kommer med”

Politikerna i Majorna-Linné tar allvarligt på Arbetsmiljöverkets kritik. Men några pengar till fler socialsekreterare blir det inte.

– Som det ser ut nu finns det inte utrymme till det, säger stadsdelsnämndens ordförande Bosse Parbring (MP).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arbetsmiljöverkets synpunkter på socialsekreterarnas arbetsbelastning måste åtgärdas. Det menar SDN Majorna-Linnés ordförande Bosse Parbring (MP).

– Det är allvarlig kritik som de kommer med. Vår förvaltning har en plan för att åtgärda problemen, och det förutsätter jag att de kommer att göra också. Vitesföreläggandet är ju som en extra piska för att det kommer att bli så, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att socialsekreterarna har en pressad situation är ingen nyhet, säger han, varken i Majorna-Linné, Göteborg eller resten av landet. Men att lätta på bördan genom att anställa fler finns det inte pengar till.

– Som det ser ut nu finns det inte utrymme till det, säger Bosse Parbring.

I stället handlar åtgärdsplanen om att renodla uppdraget och lyfta bort de arbetsuppgifter som inte socialsekreterarna nödvändigtvis behöver sköta.

– Det är ju det som Arbetsmiljöverket pratar om. Det måste finnas en balans mellan vad de förväntas göra och de resurser de har, säger Bosse Parbring.

Är det inte mer pengar som behövs?

– Jag skulle självklart inte säga nej till det, men nu har vi de pengar vi får från kommunfullmäktige och vi måste försöka göra det bästa utifrån de resurser vi har.

Individ- och familjeomsorgen gick minus förra året, och beräknas göra det i år också. Hur ska ni finansiera socialtjänsten framöver, när skolan börjar skötas centralt och ni har en budgetpost mindre att pytsa ur?

– För 2017 räknar vi med att äldreomsorgen kommer att gå plus och socialtjänsten minus, så de tar ut varandra. Men självklart vill vi använda pengarna till äldreomsorgen, vi går inte medvetet plus för att rädda socialtjänsten.