Nyheter.

2019-04-10 11:14
Liberalerna vill minska andelen hyresrätter i Göteborg till högst 50 procent inom tre år.  Bild: Arkiv
Liberalerna vill minska andelen hyresrätter i Göteborg till högst 50 procent inom tre år. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Alliansen tar fram förslag på att ombilda hyresrätter

Liberalerna har dragit tillbaka sitt kritiserade förslag om att låta hyresgäster köpa ut sina lägenheter. Enligt Axel Darvik (L) kommer Alliansen i stället att driva igenom utförsäljningar av hyresrätter i sin kommande budget.

Liberalerna Axel Darvik och Piotr Kiszkiel vill att andelen hyresrätter ska vara högst 50 procent inom tre år. Förra året skickade de in en motion där de föreslog en omfattande ombildning av allmännyttans hyresrätter i förorterna. Ärendet skulle ha behandlats på kommunstyrelsens möte idag men förra veckan drog politikerna tillbaka sin motion. Anledningen var inte att de ångrat sig, utan att de vill driva ärendet vidare på annat sätt.

– Vi skrev motionen när vi var i opposition, men nu tar vi tillbaka den eftersom vi har möjlighet att ta med det här in i budgetprocessen stället. Vi kommer att gå vidare med det och verka för att snabba på arbetet, säger Axel Darvik.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Fått kritik

Förslaget har bland annat fått kritik från de rödgröna partierna i fastighetsnämnden. De menar att bostäder som idag har låga hyresnivåer skulle bli oåtkomliga för många göteborgare om de ombildades till bostadsrätter. Även Hyresgästföreningen har kritiserat förslaget med motiveringen att alla inte har råd att bo i bostadsrätt.

– Vi ska inte behöva skuldsätta oss för livet för att bo kvar i de lägenheter vi har, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen i västra Sverige, till Sveriges radio.

”Satsning på förorterna”

Axel Darvik hoppas att ombildningarna ska göra att fler ska ha möjlighet att göra bostadskarriär inom sitt område. Han ser det också som en satsning på förorterna, eftersom pengarna från försäljningen är tänkta att stanna i området och inte hamna i den centrala kommunkassan. Enligt honom är det också ett måste för kommunen att sälja av hyresrätter för att ha råd att bygga nya bostäder.

– Precis som andra bostadsbolag behöver kommunen ha en insats för att bygga nya hyresrätter. Om man inte får in de pengarna via ombildningar kommer man behöva spara på andra sätt, till exempel genom att inte renovera de befintliga husen.

De har ännu inte bestämt i vilka stadsdelar de vill börja med att erbjuda hyresgästerna att köpa sina lägenheter. Men det handlar om förorter där det finns många hyresrätter.

– Vi ska titta på områden där det både finns en hög andel hyresrätter och förutsättningar för att göra lyckade ombildningar.

Förslagen har kritiserats

De senaste åren har initiativ till att sälja ut allmännyttans lägenheter fått stark kritik från hyresgästerna. I Rannebergen stoppades en bostadsaffär mellan kommunen och fastighetsbolaget Victoria park när det visade sig att köparen hade kopplingar till kriminella grupper. I Västra Frölunda är det fortfarande osäkert om ett antal hundra kommunala hyresrätter i höghusen på Marconigatan ska säljas ut. I båda fallen har det handlar om kommunala bostadsbolag som vill sälja vidare lägenheterna till företag. Axel Darvik menar att det är en annan sak att sälja till hyresgästerna själva.

– Det är stor skillnad om man erbjuder hyresgäster att köpa sina lägenheter till ett bra pris, eller om man säljer eller byter bort dem med privata fastighetsägare. Jag har bara fått positiv respons från hyresgästerna och många tycker det här är rätt spännande.

Vad tänker du om att beståndet av hyresrätter i Göteborg kommer att minska?

– Vi vill att det ska finnas hyresrätter i alla områden, men också bostadsrätter i alla områden. I stadsdelar där det redan finns många bostadsrätter gör vi inga ombildningar.

Läs vidare på nästa sida: Kommunstyrelsen

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter