Nyheter.

2019-11-22 08:29
Internationella Engelska skolan planerar bygga en ny skola i Härryda, något som mötts av protester från föräldrar och politiker. På bilden Engelska skolan i Täby i Stockholm.
Internationella Engelska skolan planerar bygga en ny skola i Härryda, något som mötts av protester från föräldrar och politiker. På bilden Engelska skolan i Täby i Stockholm.
Puffetikett
ETC Göteborg

Alliansen försvarar Engelska skolan i Härryda

Kommunen behöver nya skolor – och utbudet behöver breddas. Det menar den politiska majoriteten i Härryda. Genom att låta Engelska skolan starta har båda behoven lösts.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som ETC Göteborg berättade igår planerar Internationella Engelska skolan att starta i Härryda – något som mötts av protester från såväl föräldrar som politiker. Per Vorberg (M), kommunstyrelsen ordförande, håller inte med om den kritik som riktas mot planerna. Han menar att det är uppenbart att fler skolor behövs, och att det skulle bli kostsamt för kommunen att själva investera i nya skolor. Dessutom tycker han att det är bra ifall utbudet breddas. Att det är IES som ska stå för det breddade utbudet var från början inget krav, menar han.

– Jag har varit i kontakt med flera olika aktörer både inom byggnation och utförare. IES som ligger helt rätt i profilering tog vi kontakt med och vi har ett ömsesidigt intresse av etablering i centrala Mölnlycke för att komplettera den kommunala verksamheten, säger han.

Vad ser ni för vinster med att just IES startar en skola i Härryda?

– Den stora vinsten är att vi får fler grundskoleplatser och en större valfrihet samt kan till­godose en efterfrågan på engelskspråkig skola och friskola.

Kritik mot placering

Mycket av kritiken mot planerna handlar om placeringen av skolan. Föräldrarna menar bland annat att området inte är anpassad för ökad biltrafik. De, liksom Socialdemokraterna, befarar också att någon av de kommunala skolorna kan tvingas att lägga ned. Men det tror inte Per Vorberg.

– Jag är inte orolig för det. Det var samma inställning från en del senast vi hade en friskoleetablering. Nu är alla skolor fyllda oavsett vem som driver dem. Problemet med den retoriken är att om lösningen för att hålla en hög kvalitet i kommunala skolor är att hindra friskolor som efterfrågas att etablera sig, så handlar det om att inte våga jämföra med andra, säger han.

Han håller inte heller med om att platsen, grusplanen vid Furuhällskolan, är dålig.

–  Den platsen som nu utreds ligger strategiskt bra placerad utifrån upptagningsområde. Kommunen växer och vi blir fler och behöver fler grundskoleplatser främst i Mölnlycke. Det kommer naturligtvis byggas än fler skolor allt eftersom vi bygger ut nya områden också. Det är inte antingen eller, utan både och.

Oklart om ersättning

Om Engelska skolan skulle få extra ersättning för en hög hyra eller inte, menar Per Vorberg är för tidigt att säga.

– Det som är viktigt är att det inte går ut över kommunala verksamheten. Men vi är inte där i processen. Oavsett så är det formella beslut som tas i respektive politiskt organ när det gäller ekonomi, det är inget jag bestämmer över eller förhandlar om.