Nyheter.

2019-09-10 11:30
  • En del i satsningen mot svartkontrakt är att Alliansens vill ge socialtjänsten i uppdrag att se till att personer som bor olovligt i andra hand inte får ekonomiskt bistånd.  Bild: Henrik Montgomery/TT
    En del i satsningen mot svartkontrakt är att Alliansens vill ge socialtjänsten i uppdrag att se till att personer som bor olovligt i andra hand inte får ekonomiskt bistånd.
  • ”Vi har ett stort problem med svarta hyreskontrakt i Göteborg. Det drabbar enskilda men också kommunen”, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Bild: Emanuel Videla
    ”Vi har ett stort problem med svarta hyreskontrakt i Göteborg. Det drabbar enskilda men också kommunen”, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
  • Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar var starkt kritisk när Alliansen gick fram med förslaget 2017. Han tyckte att det mest verkade handla om att skicka ut människor på gatan. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar var starkt kritisk när Alliansen gick fram med förslaget 2017. Han tyckte att det mest verkade handla om att skicka ut människor på gatan.
Puffetikett
ETC Göteborg

Alliansen återlanserar sågat förslag om svartkontrakt

För två år sedan tvingades Alliansen dra tillbaka ett förslag om att strypa stödet till personer med svarta hyreskontrakt. Meningsmotståndarna kallade det för mandatperiodens mest kallhamrade förslag och tjänstepersonerna flaggade för att det kunde vara olagligt. Nu lägger Alliansen fram samma förslag igen.

Förra veckan lanserade Alliansen en ny satsning mot svarta hyreskontrakt. Under hösten ska de samla störningsjouren, socialtjänsten och fastighetsägarna för att få till ett bättre samarbete kring olovlig andrahandsuthyrning.

– Vi har ett stort problem med svarta hyreskontrakt i Göteborg. Det drabbar enskilda men också kommunen. Vi vet att det finns både människor som betalar oskäliga hyror och individer som utnyttjar människor i utsatta situationer, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Stöd kan dras in

En del i satsningen är att Alliansens vill ge socialtjänsten i uppdrag att se till att personer som bor olovligt i andra hand inte får ekonomiskt bistånd. Alliansen lade fram ett liknande förslag redan 2017 men då tvingades de backa efter hård kritik. Fackförbundet Vision varnade för att kommunen skulle få svårt att rekrytera socialsekreterare om de gick vidare med förslaget. Tjänstepersonerna på stadsledningskontoret konstaterade i en utredning att förslaget bröt mot lagen och att kommunen skulle behöva betala mångmiljonbelopp för alternativa boendelösningar åt barnfamiljer som skulle bli bostadslösa. De gjorde ett räkneexempel att det skulle kosta kommunen 20 miljoner om året om 50 barnfamiljer skulle bli bostadslösa till följd av förslaget.

”Ute på djupt vatten”

När ETC Göteborg pratar med Axel Josefson minns han inte riktigt att förslaget redan diskuterats och avfärdats under den förra mandatperioden.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har för mig att socialtjänsten i andra kommuner redan gör det här, men om det inte är förenligt med lagen får vi kolla närmare på det och pröva det.

Finns det inte risk att en ny utredning om samma förslag skulle komma fram till samma slutsats?

– Om jag uppfattat det rätt ska den nya lagstiftningen ge oss större möjligheter, men jag är lite ute på djupt vatten där. Jag får nog kolla på det här och återkomma.

När han återkommer förklarar han att när utredningen gjordes kunde man inte kräva att socialtjänsten kontrollerade alla bidragstagares hyreskontrakt, eftersom det inte var olagligt att att köpa svarta hyreskontrakt. Från och med den 1 oktober blir det kriminellt och straffbart och därför har läget ändrats.

– Situationen har förändrats och jag bedömer att det finns större möjligheter att efterfråga personers hyresavtal nu, säger han.

Södertälje kommun har under flera års tid krävt att bidragstagarna ska kunna visa upp godkända hyreskontrakt. I februari testades ett fall i kammarrätten och Södertälje kommunen fick rätt. Kammarrätten skrev att ”den som hyr en bostad i andra hand och vill ha bistånd till kostnad för boende bör i de flesta fall kunna krävas att han eller hon kan visa upp ett giltigt hyreskontrakt.”

Avvaktar till nästa år

Alliansen i Göteborg har ännu inte lagt något konkret politiskt förslag. Först vill de ha möten med störningsjouren, socialtjänsten och fastighetsägarna, samt invänta resultatet av två pilotprojekt som testas ute i stadsdelarna, där socialsekreterarna ska efterfråga – men inte kräva – hyreskontrakt innan de beviljar bidrag.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar, som var starkt kritisk när Alliansen gick fram med förslaget under den förra mandatperioden, säger att det är svårt att ta ställning innan han sett ett färdigt förslag. Men han minns att det förra förslaget mest verkade handla om att skicka ut människor på gatan.

–  Som det var formulerat då skulle det göra flera hundra människor bostadslösa. Det finns en risk att hamna i samma situation igen. Det är såklart bra att det är ordning och reda på hyresmarknaden men då får man göra en ordentlig konsekvensanalys och se till att alla har någonstans att bo, säger han.

Kan slå fel

Moderaternas Axel Josefson tycker att det kan vara svårt att komma åt rätt personer när man stramar åt reglerna.

– Vi vill inte komma åt dem som bor i andra hand, utan de som hyr ut lägenheter utan tillåtelse och tar oskäligt betalt. I en del fall kan det såklart bli så ändå, så det är alltid ett litet dilemma.

Daniel Bernmar håller med Alliansen om att bostadsbolagen måste jobba hårdare med olovlig uthyrning i andra hand. Men han tror att Alliansens förslag kan slå hårt mot personer som redan har det tufft på bostadsmarknaden.

– Man ska inte straffa de som sitter längst ut på pinnen, det är deras situation man ska lösa. Men det var den pinnen som Alliansen skulle skära av.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Detta har hänt

2017 la Alliansen ett förslag som gick ut på att personer som är inneboende eller hyr en bostad i andra hand måste kunna visa upp ett giltigt hyreskontrakt för att få ekonomiskt bistånd.

Stadsledningskontorets utredning visade att åtgärden kunde vara olaglig och att 250 barnfamiljer skulle riskera sina hem om de blev av med sitt bistånd.

Alliansen drog tillbaka förslaget men fick igenom en rad andra nya riktlinjer för social­tjänsten. Bland annat att socialsekreterarna informera bidragstagarna om att det är otryggt att hyra svart och kontrollera hur många som är skrivna på adressen, för att förhindra att flera personer får bostadsbidrag för samma lägenhet.

När Alliansen förra veckan lanserade en ny satsning mot svartkontrakt skriver de ”Social­tjänsten kommer få i uppdrag att se över sina rutiner och säkerställa att bistånd inte ges för svarta hyror.”