Nyheter.

2019-07-30 08:20
Dinoflagellaterna blommar för fullt längs Västkusten – men är inte giftiga. Bild: Shutterstock
Dinoflagellaterna blommar för fullt längs Västkusten – men är inte giftiga.
Puffetikett
ETC Göteborg

Algerna blommar för fullt – men helt ofarligt

I dagarna har det larmats om kraftig algblomning längs med västkusten.

”Visst blommar havet på västkusten för fullt just nu, men det är helt ofarligt. Det gör det hela året”, säger Ewa Lavett på länsstyrelsen.

Under veckan som har gått har det rapporterats om stränder som stängs på flera platser runt om i landet på grund av algblomning. Nu har också ett flertal medier har larmat om att fenomenet tagit sig till västkusten. Enligt Ewa Lavett, som arbetar på Länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet, är det helt riktigt. Men samtidigt inte hela sanningen.

– Visst blommar havet på västkusten för fullt just nu, men det är helt ofarligt. Det gör det hela året, säger Ewa Lavett.

Algblomning i sig är ett naturligt fenomen som också förekommer under vår och höst. Det innebär att koncentrationen av alger ökar intensivt under en kort tid och det sker bland olika arter och i varierande mängd. I de allra flesta fall är den helt ofarlig.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

SMHI:s senaste undersökning visar att det på västkusten finns höga halter av både kiselalger och dinoflagellater som båda blommar för fullt – men utan att göra någon skada. När badförbud införs på grund av algblomning handlar det ofta om cyanobakterier, tidigare kallade blågröna alger. De är hemmahörande i Östersjön och har varit ett problem de senaste tio somrarna.

– När cyanobakterien ansamlas i stora mängder och dör bildas ett gift i nedbrytningsprocessen som skapar det som kallas för giftig algblomning. Via rätt strömmar och vind kan den också föras vidare till västkusten, säger Ewa Lavett.

Även om algerna som blommar på västkusten för tillfället inte är farliga kan det kännas olustigt. Men de förekommer ofta lokalt och ibland kan det räcka med att flytta sig hundra meter för att få bada ostört.

– Algblomning är för det mesta ett fenomen i innerskärgården, eftersom det samlas mot kusten. Vi ser det sällan på mer exponerade platser, så en rekommendation är att åka ut till öarna i skärgården.

Algblomningen

Under förra veckan förekom giftig algblomning i Skåne vilket ledde till att ett flertal stränder var avstängda runt Malmö. Avstängningen berodde på cyanobakterier i Östersjön som spreds söderut via strömmar och vind.

Vid förgiftning av cyanobakterien är ofta de första symptomen kräkningar, diarré och eventuellt feber. Även hudirritation och ögonbesvär kan uppstå. För att bli förgiftad krävs det att man får i sig av vattnet. Barn och djur råds därför att hållas ifrån vattnet, eller under uppsikt, under giftig algblomning.

Källa: SMHI