Nyheter.

2019-09-11 08:33
  • Ägaren till Vetenskapsskolan omhändertogs av Säpo. Foto: Stina Berglund
    Ägaren till Vetenskapsskolan omhändertogs av Säpo.
  • Algebraskolans verksamhet har bedrivits i lokaler som inte varit godkända. Foto: Stina Berglund
    Algebraskolans verksamhet har bedrivits i lokaler som inte varit godkända.
  • Ägaren till Freinetskolan är dömd för bokföringsbrott. Foto: Stina Berglund
    Ägaren till Freinetskolan är dömd för bokföringsbrott.
Puffetikett
ETC Göteborg

700 elever i skolor som hotas av stängning

En tidigare rektor som misstänks av polisen för islamistiska kopplingar. En ägare som dömts för bokföringsbrott och en skola som bedrivs i industrilokaler utan bygglov.

Tre skolor med totalt över 700 elever i Göteborg riskerar just nu att stängas av Skolinspektionen.

Den 1 juli stängdes Primusskolan i Gårdsten av Skolinspektionen sedan det visat sig att skolan haft verksamhet i industrilokaler som inte var godkända som skola. De 137 eleverna fick flytta och började höst­terminen på andra skolor.

Nu visar en färsk genomgång från grundskoleförvaltningen att över 700 elever riskerar att hamna i samma sits. Det finns i dagsläget tre skolor i Göteborg som av olika skäl granskas och riskerar nedläggning.

Det handlar om Vetenskapsskolan med 445 elever i Agnesberg och Kortedala, Freinetskolan Bild och Form med 232 elever i Masthugget och Algebraskolan med 82 elever i Angered.

I blåsväder tidigare

Vetenskapsskolan har varit i blåsväder ett flertal gånger. Vid tidigare inspektioner har skolan kritiserats för att undervisningen innehållit religiösa inslag och för att pojkar och flickor inte behandlats lika. Förra hösten avslöjade Sveriges Radios Kaliber även att det funnits ett ägaravtal om att islamisk lag ska gälla i skolan. De tidigare bristerna ska nu ha åtgärdats. Men sedan 1 januari i år har Skolinspektionen fått ett starkare vapen än tidigare mot olämpliga ägare till friskolor. Myndigheten har nu rätt att sätta stopp för friskolor som har personer i ledningen, eller andra nyckelpersoner, som inte anses lämpliga.

Ägare omhändertogs av Säpo

En sådan ägarprövning av Vetenskapsskolan inleddes under våren och saken ställdes på sin spets när skolans mångåriga vd och huvudman Abdel Nasser El Nadi i maj omhändertogs av Säpo mitt under prövning.

Abdel Nasser El Nadi sattes i förvar med hänvisning till att han kan vara ett hot mot Sveriges säkerhet. Han pekas ut som en ledande person inom den islamistiska miljön i Göteborg.

Stiftelsen Doku avslöjade i måndags att Abdel Nasser El Nadi nu släppts ur Migrationsverkets förvar. Han har dock anmälningsplikt i väntan på utvisning. Enligt Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen och den som genomför granskningen av skolan, har Abdel Nasser El Nadi sålt sina aktier i skolan och en ny rektor har tillsatts.

Men sedan de nya reglerna för ägarprövning infördes kan även personer som inte har formellt inflytande över skolor granskas.

– Generellt sett är det vi som bestämmer vilken krets vi tittar på. Det kan vara andra personer än de som sitter i styrelsen. Det finns ett mandat från myndigheten att titta brett, säger Johan Kylenfelt.

Utredningen om Vetenskapsskolan väntas bli klar under hösten. Johan Kylenfelt vill inte kommentera skolans framtid innan dess. ETC Göteborg har sökt skolans nya ledning för en kommentar men inte fått svar.

Dömd för bokföringsbrott

Den andra skolan som just nu har ögonen på sig är Freinet Bild och Form. När Skolinspektionen kontrollerade skolan i somras visade det sig att det fanns stora skulder i bolagen som drev skolan, att ägaren inte skötte bokföringen och dessutom har dömts för bokföringsbrott. Därtill upptäcktes att skolverksamheten drevs i ett annat bolag än det som en gång fått tillstånd.

Myndigheten ser bristerna som mycket allvarliga.

– Alla delar hänger ihop och det är allvarligt att man inte följer de tillstånd man har. Att man inte kunnat visa att man har ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten, och att ägarkretsen inte bedöms som lämplig, säger Katrin Söderlind, utredare på Skolinspektionen.

I mitten av oktober ska skolan redovisa vad de har gjort för att rätta till bristerna.

Ulf Påhlsson, skolans ägare, skriver i ett sms till ETC Göteborg att skolan kommer att fortsätta.

– Vi har informerat personal och föräldrar om de nödvändiga förändringarna och kommer att inkomma med vår plan till Skolinspektionen, skriver han.

Den tredje skolan som pekas ut som hotad är Algebraskolan i Angered. Skolan startade förra hösten, men verksamheten drogs igång utan att alla nödvändiga tillstånd var på plats. Vid en inspektion i november visade det sig att skolan bedrevs i industrilokaler som inte var godkända för skolverksamhet och eleverna skickades hem sedan det visat sig att lokalerna hade brister i bland annat brandskyddet.

Skolinspektionen lät ändå skolan fortsätta efter att bristerna uppmärksammats, eftersom man inte ville utsätta eleverna för ett skolbyte mitt i terminen.

Flyttas till nya lokaler

Nu ser läget ut att ha förbättrats för skolan. Enligt skolans rektor Iman Baroudi flyttar skolan inom kort till nya lokaler i Björlanda. Lokalerna har byggts om och nu väntar rektorn bara på ett slutligt godkännande.

Hon säger att de har tillstånd att flytta in redan nu, men att flytten ändå dröjer några veckor.

– Vi hade planerat att flytta in i augusti, men bygget har blivit lite försenat så vi väntar tills allt är klart, säger hon.

Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen, kommer att följa utvecklingen de närmsta veckorna.

– Det finns förutsättningar för att det ska gå vägen. Sen måste vi säkerställa att uppgifterna vi fått är korrekta. Det är lite praktiska moment som återstår innan allt är klart, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vetenskapsskolan

Har elever från förskoleklass upp till årskurs nio. F-3-skolan ligger i Agnesberg och 4-9-skolan ligger i Kortedala. Totalt har skolan 445 elever, varav 43 i förskoleklass.

Freinet Bild och Form

Har elever från förskoleklass upp till årskurs nio. Ligger i Masthugget och har 232 elever, varav 15 i förskoleklass.

Algebraskolan

Har elever från förskoleklass upp till årskurs sex. Ligger i Angered men planerar en flytt till Björlanda på Hisingen inom kort. Skolan har 82 elever, varav 18 i förskoleklass.