Ekonomi.

2017-06-22 13:00
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), under en pressträff i november där hon gav den dåvarande lägesbeskrivningen av nyanländas mottagande och etablering. Bild: Claudio Bresciani / TT
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), under en pressträff i november där hon gav den dåvarande lägesbeskrivningen av nyanländas mottagande och etablering.

”Vi behöver nya vägar på hela arbetsmarknaden”

Arbetsgivarna och fackförbunden diskuterar just nu en låglönesatsning för att få in de nyanlända på arbetsmarknaden – så kallade etablerings­anställningar. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar att frågan diskuteras av parterna. 

”Jag tror vi behöver nya vägar på hela arbetsmarknaden”, säger hon. 

Fler nyanlända på arbetsmarknaden genom så kallade etableringsanställningar. Det är målet med diskussionerna mellan arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och LO-förbunden IF Metall och Kommunal, samt tjänstemannaförbundet Unionen.

Förslaget från arbetsgivarsidan innebär att nyanlända ska kunna anställas till en lägre lön, för att i kombination med den också få ett bidrag från staten. De summor som har föreslagits är 8 000 kronor i lön, plus ett bidrag på samma nivå. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar att arbetsmarknadens parter diskuterar frågan. 

– Jag tror att vi behöver nya vägar på hela arbetsmarknaden för att klara den utmaning som många nyanlända innebär och jag är glad att jag ser parter som är beredda att ta sitt ansvar, säger hon till Sveriges Radio.

Men hon vill inte kommentera förslaget i sig förr­än parterna är överens.

– Staten är beredd att vara en partner om och när parterna kommer överens. Exakt hur det ska se ut får vi ta när parterna kommit längre och är överens om sitt förslag, säger Ylva Johansson.  

Positivt att förhandlingar förs

Inte heller LO:s vice ordför­ande Therese Guovelin vill kommentera förslaget innan förhandlingen är i hamn. 

– Men att det förs samtal mellan parterna om hur vi ska få en bättre etablering av de nyanlända på arbetsmarknaden, det tycker jag i grunden är oerhört positivt. Innehållet får vi diskutera sedan, säger hon.    

Vad gäller låglönesatsningar så har ju LO tidigare varit väldigt kritiska mot det. Har den inställningen ändrats? 

– De siffror som vi hitintills hört om på Ekot är ju arbets­givarsidans förslag. Fackföreningsrörelsen lär ju få ha sina synpunkter på dem innan vi tar ställning. Det går inte att recensera eller uttala sig om ett förslag när vi än så länge bara har sett den ena sidans bud, säger Therese Guovelin.    

Men precis som Ylva Johansson är hon glad över att samtalen har kommit igång. 

– Teknikföretagen är en stor arbetsgivarorganisation, som nu kommer ut på banan. Det som diskuteras är dessutom kollektivavtalsbundna arbetsplatser, säger hon.

”Stor brist på arbetskraft”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är en av Teknikföretagens motparter i förhandlingarna. Han förtydligar att fackförbundet ännu inte har tagit ställning till arbetsgivar­organisationens förslag. 

– Men vi har en utmaning i och med att det har kommit mycket flyktingar till Sverige, konstaterar han.  

En av nyckelfrågorna för att klara av den utmaningen är matchningsproblematiken på arbetsmarknaden, framhåller Veli-Pekka Säikkälä.    

– Samtidigt som vi har många nyanlända som står utan jobb, har vi en stor brist på arbetskraft inom vissa yrken. Får vi dem i arbete är det en win-win-situation för alla. Lyckas vi inte med det är det andra mörka krafter i samhället som får livsluft av det, säger han. 

Teknikföretagen föreslår i sitt förhandlingsbud en visstidsanstäl­lning på tre år för de nyanlända som omfattas av etableringsanställningarna. IF Metall avvisar inte förslaget i sin helhet, men just den detaljen motsätter de sig. 

– En så pass lång visstidsanställning tror vi inte behövs. Vi tror det räcker med ett år, som det idag är bestämt i yrkesintroduktionsavtalet, säger Veli-Pekka Säikkälä.        

Finns det inte en risk att sådana här låglönesatsningar leder till en lönedumpning inom vissa branscher? 

– Jo, det gör det, och därför måste sådant här regleras ordentligt. Om man kräver att varje enskild etableringsanställning ska förhandlas fram på lokal nivå, då finns en kontroll att det inte leder till missbruk. Vi tittar på detta seriöst just nu, säger Veli-Pekka Säikkälä. 

Etableringsanställning

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen föreslår en etableringsanställning för de nyanlända. 

Lönen föreslås ligga på ­ 8 000 kronor, kompletterad med ett lika stort bidrag från staten. 

Anställningsformen föreslås gälla under tre år. 

Förhandlingar pågår mellan Teknikföretagen och LO-förbunden IF Metall och Kommunal, samt tjänstemannaförbundet Unionen.