Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Coronasmällen: Volvo stoppar produktionen – tiotusentals permitteras

Bild: FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dagens ETC.

All produktion hos Volvo cars i Sverige stoppas, säger vd Håkan Samuelsson till Ekot. Detta för att tackla det pågående corona-utbrottet. Även lastbilstillverkaren AB Volvo stoppar produktionen och all personal permitteras.

– Vi stänger vår produktion i Sverige och i Belgien har vi gjort det sedan ett par dagar. Sedan säger vi åt våra medarbetare på kontoret att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning, säger Volvo cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Beskedet gäller Volvo cars samtliga fabriker i Sverige och USA- fabriken i South Carolina.

Totalt berörs 25 000 Volvo cars-anställda i Sverige. Håkan Samuelsson är däremot tydlig med att det inte rör sig om något varsel – produktionspersonalen skickas hem, men ska  och tjänstemännen får arbeta hemifrån, med reducerad arbetstid.

– Det finns inga planer på varsel utan vi räknar med att klara situationen med hjälp av de statliga stöd som finns i både Sverige och Belgien, säger presstalespersonen Stefan Elfström till Dagens industri.

Fabrikerna i Torslanda, Skövde och Olofström stänger 26 mars och ska hålla stängt till 14 april.

Från fackligt håll mottas beskedet trots allt positivt.

– Man kommer ihåg krisen 2008 då människor varslades om uppsägning. Alternativet att få en korttidspermittering på plats med hjälp av statligt stöd är förstås en fantastisk möjlighet, säger Glenn Bergström, ordförande i IF Metalls Volvo-klubb, till SVT.

Det är inte enbart på grund av rädsla för coronaspridning som produktionen stoppas, utan också för att försäljningen gått ner och att leveranserna från underleverantörer sinat.

Volvo AB meddelade under fredagsmorgonen att all produktion i Sverige stoppas på obestämd tid och att 20 000 anställda permitteras. Fabrikernas arbete stoppas från måndagen. Tidigare hade företaget aviserat att fabriken i Tuve i Göteborg skulle stängas.

– Vi ser nu att konsekvenser av det åtgärder som görs för att hindra smittan gör det omöjligt att upprätthålla en normal verksamhet och vi genomför nu en gradvis nedstänging av produktionssystemet, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till SVT.

Lönerna för de anställda sänks med 7,5 procent under permitteringen. För ledningen sänks lönerna med 20 procent under tiden.

Så fort läget tillåter hoppas AB Volvo att produktionen ska kunna återupptas. Företaget har fabriker i bland annat Göteborg, Umeå och Borås. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00