Debatt. .

2015-06-04 10:10

Vi måste hålla nere priserna

Vi tar steg i rätt riktning för att alla ska ha råd att åka. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vänsterpartiet är det parti som satsar mest offensivt på kollektivtrafik i regionen. Vänsterpartiet föreslår att regionen runt-kortet sänks från 1 685 kronor per månad till 1 400 kronor. Det priset behåller vi i tre år. Därför att vi behöver bli fler som väljer att åka kollektivt. Det är en ödesfråga för miljön att både de som bor i våra städer väljer buss, tåg eller spårvagn och att det finns kollektivtrafik i de mer glest befolkade delarna av Västra Götaland. 

Resandet måste också stimuleras då ökningen av resenärer helt har avstannat. Om fler ska välja att resa kollektivt, kan vi inte ha prisökningar med 5 procent eller mer som alla andra partier föreslår. Det är en höjning som är dubbelt så hög som de flesta andra pris- eller löneökningar i samhället.

Vänsterpartiet har två förslag att få fler resenärer: att höjningen av taxan blir mer rimliga 2,5 procent och en långsiktig satsning på ett regionen runt-kort som kostar 1 400 kronor i månaden och behåller det priset i tre år. Med de blågrönas budget, med en årlig höjning på 5 procent, kommer priset 2018 för ett regionen runt-kort att vara 1 950 kronor. Med Sverigedemokraternas politik kommer samma kort kosta 2 345 kronor 2018. Den prisnivån leder till att färre, inte fler, väljer kollektivtrafiken.

Vi tar steg i rätt riktning för att alla ska ha råd att åka. Vi vill också att de som reser långt gynnas, det ska vara möjligt att åka kollektivt till jobbet, skolan eller vännerna i hela Västra Götaland.

Eva Olofsson, Marie Lindén, Lars Engen, Jesper Odelberg 
Eva Olofsson – regionråd (v), Marie Lindén – ersättare i kollektivtrafiknämnden, Lars Engen – ledamot i regionfullmäktige, Jesper Odelberg – ersättare i regionfullmäktige.